Male novine

на посета принца Уелског у Берлину до сада није отказана. Цар Вилхелм примио је 2. о. м. в»це-адмирала СенденБибрана, који се вратио из Енглеске. Принц Хајнрих у Север ној Америци. Русвелт, преседник америчких држава, веома се интересује о припоемама за дочек принца Хајнриха Пруског. Како се говори, северном атланском ескадром, која ће на океану дочекати принца, заповедаће контр-адмирал Еванс. Против Нимаца. Како из Бреславе јављају, некуповање немачке робе уГалицији проширило се и на горњошлески угаљ, који Пољаци тамо неће више да купују, те на тај начин протестују против поступка према Пољацима у Пруској.

Уредништву „јОДазмх Новина." У до датку »Малих Новина 11 од23. децембра 1901. годмне под насловом ,Господину Марку Стојановићу, адвожату Бебтрад" писац написа г. Милан Ђорђевић између осгалог вели : „тражко сам код трговачког суда стечај моме, тажа већ пунолетном, шураку Стевану. По том мом тра жењу одређено је рочиште, па је одложено. За друго рочиште чекао сам скоро трн месеиа и ако је сте чај по закону хитна ствар " „Видећи то, ја учиним још један покушај" А тако није биво већ овако: Г. Мзлан Ђорћевић преко свога пуномоћиика поднео јз тужбу про тив Стевана Ђукића за отваран.е стечаја 7, августа 1900. — (Бр. 11881.) Рочиште ја одоеђзно 22 Августа 1900. год. На рочиште није донео пуномоћник г. Ђорђевића ориг. исправу, која служи к?,о доказ за обвезу хуженог Ђукића. Зато <*.у и тужени Ђуиић и пуномоћник г Ђор ■јјевика, тражиди да се одреди жруго рочиште. Ово је одређено 11. октобра 1900. год, (6р. 16751.) и тада је опет пуномоћник тужноца г. Ђзрђевића тражио да се позив за рочишта достави тужвном Ђукићу лично, да би се нзјаенио о рукопиеу исправе, која за доказ служи. Најзад на трећеас рочишту 11. децембра 1900. год (Вр. 20205.) пуномоћн^к тужиоца Ђорђевмћа изјаснио се, да је мзрквнат од стран« Ђукића и да одустајв ож стечаја. Изволеће уредништво ово обја шњење ожштдмпати у свом листу према закону о томе. Ож првостепеног београдеког трговачког суда 3. јануара 1902 го® Бр. 66. у Београду. Прелседник Суда Ж. Ши8ад«новић

награјише! Чега се год прихвати, све наопаоко удари, и све иде да не може црње бити. Да се све то збиља догађа, да збиља долазе времена, где све иде добро, и опет времена, где све иде зло, доказ је и то, што сви народи имају евоје нарочите изразе за такве случајеве, и код свију народа постоји веровање у судбину и Срећу и несрећу човекову. Таква судбина и то злч, опака судбина, терала је сада краљииу Наду. Чега год се лаћала, све јој је зло испадало. Тек што се једне неприлике опростила, долазила јој друга на врат. Од кад је стигла у Визбаден стизао је ударац за ударцем, управо није имала кад дахнути. (Наставиће се)

ББОГРЛДСКВ ВБСТИ Његов§ Величанство Крал» примио је на Нову Годину многобројне честитке од надлештава у земљи и ван земље, корпорација и грађана, којима, честитајући Му ново лето, подносе уверења поданичке оданости и верности, као и нај топлије жеље за дуг и срећан живот Њиховмч Величанстава. По налогу Његовог Взличанства Краља, Председник Министарског Савета има част изјавити свима захвалност на овим честиткама. Помен Нраљу 1илану. Бечка „Н. Сл. Преса" има из Београда телегра« да ће 8. оебр. (не зна се кога качендара) у Крушедолу бити годишњи помен блаженоупокојеном Краљу Мнлану и да ће томе помену присуствовати и Њ В. Краљ Александар. Престала право. Г. Вдадислав Ђ. Миловановић, јавни право заступник за варош Београд, примио се државне службе, те је г. министар правде прогласио, да је г. Миловановићу престало право на правоза ступништво. Ажија ^а пошти при исплати и уплати упутничких сума је петнаест на сто, почевши од 16. јануара о. г. до даље наредбе. Војислављев споме -шк. Из рада спо«еника рано преминулом песнику нашем, пок. Взјиславу Илићу, повериће се коме од домаћих вајара, и кошгала би око 6000 динара. Но пошто толика сума још није прикупљена, одбор ће за тај циљ приредити још неколике концерте. Српско пољопривредно друштво држаће свој главни збор 80. о. м. Читуља- Стеван Р. Поповић, звани „Цони", бив. министар привреде, државни саветник и сенатор, јуче је напрасно пре минуо а погребен јутрос у 10 часова. Бог да му душу про стн. Четрдесетогодмшњица. 30. о. м. навршике се четрдесет година, од како је наш уметнички ветеран г. Милош Цветић почео глумовати. Управа народног позоришта с глумачким оеобљем прославиће 40 годишњицу глумовања г. и г--ђе Цветића, 25 год. елужбе и 15 година књижевна рада г„ Цветићева. Нанализација. Општина бео градска послала је г. миниетру грађевина планове за канализацију Беогрзда. На предлог г. Мите Сганковића, инжињеза министаретва грађевина „Удружење српских инжињераиархитекта" решило је да ее код надлежних издејетаује претходно одобрење да оно прегледа и оцени планове и све потребне документ« за грађење к -нлизације у Београду, па после да удружење да о њима своју оцену и мишљење.

„На вашару." Док судови гњаве ствар о мом лозу, развлачећи је у бесконачност, молим Вас, господине уредниче, дозволите ми да у Вашем цењеном листу испричам по не што с онога „вашара" што се, по казивању г. Марка Стој новића, десио у Народној Банци. Сам г. Марко назвао ?е то пословање вашаром. Па кад му је ои већ дао тако згоно име, да га ја не кварим. А док не оспсте Ви да продужите она знаменита „дјејанија" Маркова, неће бити без иитереса да се читалачка публика угтз «а и с г. Марковим радом на реченом ва ару. Крагујевац. 2 јан. 1902 год. С поштовањем Витор ЋурчијК Даћемо места овоме раду г. Ћурчићевом, који почињеизлазити сугра. А продужиће се у неколико бројева. С вар е досга занимљи^а и вр?о карактеристична. Побегла. Начелник среза неготинског јавља, да му је, први дан Божића, угекла из затвора осуђеница Ница, удова Динула Ђзрђевића из Радујевца. Бегуници је око 40 год., носи сељачко (влашко) одело и опанке, но могуће је да се преобуклд и у мушко одело. Оауђена је била на смрг за тровање мужа, па је, ето, испред куршума побегла. Сва је при лика да је морала имати каквога взшгог помоћника с поља, који јој је у томе помагао и бегстзо припремио. Списи занаградуиз ДучићзВОГ Фонда. Српској Краљ. Ака демији поднета су три укописа за награду из Дучићевог Фонда, и то: „Из црквене историје Срба Турској у XVIII. и XIX. веку," »Расправе и приози за нсторију ослобо ђења Србије" и „Политичка ИсгоријаБуае (1848.— 1849 )." Грађззинско - предузимачки еснаФ, на свом збору који је држан 28. пр. м. код „Српског Краља", из^брао је привремену управу. Она има по правилима да сврши све претходне послове у року од три месеца, упис чланова и остало, до избора сталне управе У привремену управу изабрани су: г.г. Јован Смедеревац, Милош Савчић, Љуба Марковић, Ђура Николић и Адолф Шток. Зелика игранка. Српеко !еврејско женско друштво „Добротвор" приређује сутра 5. јануара, у корист друштвене касе, у просторијама Коларчеве пивнице велику игранку. Улазна је цена за самца 5 динара, а за особу у породици 3 динара. Добровољни придози цримају се са захвалношћу. Почетак је у 9 часова у вече. Снег. После топлих, скоро пролетњих дана које емо имали о Божићу, нова нам је година донела наглу хладноћу, која је бивала све јача, што смо се ближе примицали Св. Јовану, тако да је два последња дана био јак сув мраз. Јуче је

од подне почео падати сув снег, који је у вече престао, али је нападао довољно. Од ноћас почело се јужити. Ослобођени слово-слагачи. Решењем кварта варошког ослобођени су сваке кавне по тужби Љубе Бојовића, овд. штампара, ови штампарсжи радници: Светозар Новаговић, Душан Идић, Влајко Ђокић, Живко Лазаревић, Ачдра Цинцарин, Душан Милосављевић, Влада Павловић, Љубомир Романовић, Сотир Јовааовић, Макса Н. Милош Н. Милан Перкић, Јоаан Шапчанин, Ђока Јовановић и Мита Станисављзвић. Скинут стечај. Трговачки Суд скинуо је стечај са имаовине Моше Леви-а трговца овд. Исправка. Господине уредниче, у синоћњем 3. броју Вашега листа, штампан је мој говор у „Ст Народном листу." Тамо има погрегаака и ја Вас молим да их исправите. Трећи поетпоследњи став треба да се чига овако : „Д а,има и таквих шамара и ако их је ФарназовиК заборавио, нека уаита о томв свога Луку ЋвловиЛа. Примите, Господине, уверење о моме поштовању. Београд 4. Јануар 1902. год. Милан М. Ђорђевић

ИРЕИИСКА УРЕДНИШТВА Зајечар. Г. Милутину М. Станоје виКу. Пошто је наш лист политички те обично не доноси песме, то смо вашу песлу , Озарени новом на дом• предали г. Вељи Тодоровићу, коме је и намењена.

смесице Херцеговка девојка, „Голубу" јављају ово : »У селу Калвшку, котар Навесиња, у породицм Лакете има једна девојка мушког срца. Само гад јој је бнло десетак годкна и мало доцније, радила је по нешго жанску радњу, а после, што се каже, кад је сазнала 8а се, није хтела на женскн рад ни да погледа већ је набавила све мушке хаљине и у њих се обукла па све до сада рахи мушки рах као какав младић. Сад јој је око 25 година и кад је видите, заиста би се заклели, е је то Србин Невесмњац, прави брђанин а не дево|ка. Одело носи као 4 момци а стоји јој све из реда к'о смишљено. Ради плугом и другим алатом као какав младић, а и боље него доста младића. Само једно што јој фали, кад је међу момцима рекли бисте: „види у оног момка лица као у девојке" а то је — нема ни мало н&усница. Још мешто. Име јој је Божица па како се помушкарила наавали су је Бошко те се сада срди пуно кад је ко зовне Божицом."

БЕОГРАДСКА БЕРЗА |Београд 4. јануара. Златник од 20 дин.(наполеондор) продал је пс» 2275, нуђен по 22 60, тражен по 22 58. Аустриске форинте (100 ф. а. в.) продато по 237 15, нућен по 237'38, тражен по 237-15.