Male novine

је и најзгоднијем сада месту, па како је вреднн мутевелија и управник тамошње српске школе г. Јов. Јовићевић сав свој труд уложио да му школа тто боље напредује, то се можемо и надати да ће и број ђака доћи до 80, а то би био врло леп успех у овом месту.

ИЗ БАЖАНИЈЕ Немири у Иаћедонији. Софиском „Дневнику" пишу, да је једна устаничка чета 27. пр. м. хтела да пређе границу код Дубнице, али бугарска погранична стража оспе на њих ватру да је врати. Али кадје чети ипак пошло за руком да се пробије преко границе, дочекала ју је силна ватра турске пограничне сгррже, чији напад чета није могла да илдржи, те је била принуђена да се разбегне. Ту чету састављало је 85 људи. Еод села Невестина, у ћустендилском округу, наишла је на бугарску пограничну стражу, која је на чету осула ватру. Подељена на двоје чета се расула у борни ланац и такође одговори ва тром. После кратке борбе чета се построји у колону, пробије кроз војнички кордон и пређе границу. Али текшто је прошла 2 —3 километра турског земљишта, дочека је турска пушчаном ватром. Настала је права бо^ба, у којој су погинули •једав устаеик и један турски подоФицир, а с обе стране било је неколико рањених. Око 4 сах. после подне чета се поново искупи у борну колону с голим јатаганима, — јер нису имали бајонете — јургто на турску војску, којој баш у том тренутку стигне потпора, те се чета разбегне.

ИЗ БКЛА СВЕТА Бела дама. „Н. Сл. Преса" донела је 24. пр. м. из Париза оваку депегау: „Јуче су за сандуком Золиним ишли сви учесвици трагедије, која се зва.ла „ДрајФусов процес": капетан Драјфус, пуковник Пикар, Вертило иследник Естерхазијеве аФере, бив. министар преседник Врисон, адвокат Лабори, Албе.рт Елемансо, Анатол Франс, мајор Хартман, Габријел Моно, Лаланс и др. Била је ту и „Бела дама", позната публици из суђења Золи и ДрајФусу, која је дошла да испрати Золу до вечне куће. Она је била сва у црнини, али су је ипак познали. Први пут се појавила у дворани војног -еуда у ПТерш-Миди 10. јануара 1898, кад се Естерхази

причао причу о дами с велом. За тим су је видели у Фебруару 1898, кад је Зола бранио пред поротним судом. А после неколико месеца поново су је видели у судској дворани кад је касирана оптужба против Золе. На другом претресу Золином у Версају, на претресу Пикарову, увек су виђали ту лепу, витку жену сву у белини. Она је присуствовала. последњем еуђењу ДрајФусову у ренском суду, као и увек. у елегантној белој хаљини, окићеној правцм чипкама и драгоценостима. Сви су се питали: Ео је то ? — Вела дама! Нико вишта више није знао. И она није познавала ни једнога учесника свих тих претреса. 3 н а л о се само толико да је богата, јер је увек долазила у елегантним колима, — да је Францускиња и из грађанске породице. Никадни ским није говорила, осим један једини пут с Артуром Мајром из уредништва „Голоа", али није прошао до бро од њеее страсне оптужбе, која је учинила силан утисак на могобројни свет у Версаљу. На погребу је била скромна и ћугљива, тихо плакала и лагано ишла за мртвачким сандуком." Т Е П Е Г Р А Ш К (од 1. октобра) ђеч. ч В1е 1еИ, а публикује писмо ђенерала Цончева, датирано 25. септембра у Дренови у коме он изјавЛ)ује да је отпочела. велика борба бугарског народа, али том борбом Бугари не теже за остварењем СанстеФанског уговора нити Велике Бугарске, већ једино да ослободе своју браћу из Маћедоније испод турског јарма. Цариград. Порта је упутила великим силама. циркулар, у коме се жали што се на бугарској гранвци не мотри довољно да бугарске чете не прелазе у Турску и отуд се слободно враћају у Бугарску.

у кориет БЕОГРАДСКЕ СИРОТИЊЕ Доб|ЈИ људи ! Исаред зиме, испред студи, Непогода, јада сињи, Удедите сиротињи! Њој ужасни дани прете, Ње сад треба да се сете, И да је се не оглуше Добра срца, добре душе, К'о што је се сећа Врана, И увдахе њене чује, И данашњег ево дана У корист јој приређује: Препун програм шала разни

Од прихода да се хаенн. Па вечерас сваки треба, Једну кору, од свог хлеба, Сиротињи да приложи Да ј' окрепи и заложи, Које прати беда пуста, Нек одвоје што од уста А ви, што вам пуне кесе, Дрешите их — сетите се. Да блед живот једва тиња Да је гладна еиротиња!. 1. Октобар 1902 Београд Старатвљ Беогрздсхе Сиротиње.

БЕОГРАДСЕЕ ВЕСТИ Министарска нриза. По вароши се упорно проносе гласови да је влада поднела оставку, али да о њој још ништа није решено. Ми смо данас нарочито ишли г. министру преседеику да се о чоме обавестимо, али г. министар је био заузет, те нас до закључка листа није могао примити. Члан добоотБор. Г. А. И. Череп Спиридович. предс. Слов. Оишт. у Москви к наш Генер. Еонсул, уписао се за члана добротвора Еола Јахача Енез Михаило са улогом од 100 дин. Нонгрес српсних нозинара. У недељу 13. октобра састаће се у Београду први коигрес српских новинара из свију крајева оллских. Претходни састанак чланова конгреса ради I међусобногпредставл»ањаи упознавања биће 12. октобра у вече. Поред домаћих новинара и писаца на пољу српске публицисгике пријавили су до сада свој долазак на конгрес многи виђенији новинари из Бачке, Баната и Срема, Сла воније и Далмације, Босее и Херцеговине. Са радошћу помињемо. да ће на ковгресу бити заступљени Срби све три вере, православни католици и мухамедовци. Наше Новинарско Удружење, које сазива конгрес, састараће се, да гости са стране буду лепо дочекани и угошћени. Манастир Рановица са монашне скупштине. Прекјуче је по већ објављеном програму, на најсвечанији начин отворена XI-та редовна монашка скуп штива, коју је отворио Његово Преосвештенство Епископ Шабачки у име г. Митрополнта, који због слабости није могао на исту доћи; а уз присуство свих осталих г. г. архијереја. г. изасланика министарства просвете у лицу г. начелника и г. реФорента као и изасланккаминистарства привреде и многих осталих виђенијих београдских г. г. проФесора. Скупштина је била ве-

ома добро посећена. На отвореној скупштини изабрани су једногласно; за председника архимандрит Иларион С. Весић, потпреседник архимандрит Михаил Боговађски, секретари: јеромоеах Рувим Окановић и и јеромонах Сергије П. Ранковић богослов. При отварању скупштине председник је поздравио Њихова Преосвештенства, на шта су одговорили веома поучљивом речју и лепим жељама, и по том се прешло на I. тач. дневаога реда која је садржана у дух. беседи председника Весића. Скупштина је поздравила свога Ераља Господара, г. митрополита и г. министра просвете, путем телеграма. У12. час. био је ручак, на коме се чуло, лепих, моралних и патриотских говора, жеље од г. г. архијереја, г. председника, г. г. Изасланика министарских и осталих гостију. Оенсионован. Владислав М. Павловић, шумарски инжињер прве класе министарства народне привреде, пенсионован је. Нласна лутрија. Прекосутра, 3. октобра, извршиће се извлачење бројева и згодитака срећака ерпске државне класне лутрије за четврту класу 24. кола. Верење. Г. Тодор Р. Николић, руковалаг; државног смедеревског расадника и винограда Њ. В. Ераља, верио се с г-цом Магдаленом — Мицом — ћерком г. Николе Живановића каФеџије из Смедерева. Марке у Главној Нонтроли. Објављено је да у Главној Еонтроли има на продају 300.000 комада поштанских употребљених марака. Понуде за цену већ су неки поднели и последњи рок подношају оставља се 10. октобар. Сал« С8. Гимнастичко Друштво „Душан силни", пресељава ее од 1. ов месеца ив летње вежбаонице у зимску вежбаоницу код „Руеке Круне' 1 , која је са своје пространости најпогодније ва гимнастичка вежбања. Вежбаоница је снабдевена електричнвм осветлењем, а управа друштвена постарала се и ирибавила добре енаге аа наставу гимнастике. Препоручује се родитељима — љубитељима ове наше витешке установе, да своју децу многобројвије уписују у ово друштво ради физичког кретања. Распоред часова у вежбаоници објавићемо кроз 2—3 дана.

БЕОГРАДСКА БЕРЗА Бесграх 1. октобра ЗлатниI 0? 20 *мн.Снаполеоидаг! арожат по 21 07 нућен по 2109 •.ражвн по И 07. Аустрмске формкта (100 ф ч ародато по ^19 57, нуђвн по 220-18 тражен тто 219'98.