Narodna skupština

НАРОДНА СНУПШТИНА СЛУЖБЕЧИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ ИЗЛАЗН СВАКИ ДАН ЗА ВРЕМЕ СКУПШТИНСК0Г РАДА ЦЕНА ЈЕ .1ИСТУ: 3 * ® РВИЈУ ® дин. мкскчпо ИРЕТИЛАТУ ПРИМА °д ЈК \НОГА ПРОЈА 0*10 ДИП. КРАфЕВСКО-СРПСКА ДРЛСЛВНА ШТАМПАРИЈЛ ЗА СГРАИВ ЗКМЉК Н0:ИТЛЧ01С0Г 01ВКЗА 15 ДИП. МВОКЧНО уређују скупштински секретари Ранко Петровиђ, Доброслав Ружић, Љуб. П, Ђириђ. Б рој 11 НЕДЕЉА 9 ДЕЦЕМБРА 1890 Г одина I

16 САСТАНАЈ^ 2'2 нопомбра 1800 год. у Боограду

ПРЕДСКДАИАО ПРЕДСКДНИК Нико.та П. Паши! СЕКРЕТАР ЈБуб. ЈокоимовиБ (НАСТАВАК) (Пз». Вит. Млад.) Према томе аио хоћемо да обезбедимо зборове, ако хоћемо да зборовн буду швола за варод, мн морамо отклонитн све случаје, којн могу да изпграју слободу збора, те да про тивннцн, после некога времена, пе кажу. да народ нпје у»'.ео да се договорп, није дорастао за слобиу збора н договора, него се само иа зборовпма грдн. Те грдње сад су овпм законом отклоњене. Но н код мене се по.јавл>ује зсбња, кад узмем да чнтам овај закон, да се за свакп говор не пзврне у кажњмв. Алп кад се каже: све што се учпнп на збору, вазин се криплчнпм законом, .онда је то још црње по слободу говора. Алн овако не смета ништа ономе," што пдс на збор, он зна како треба да се креће тамо. Овако градећи законе., шбећп ће се оно што се н данас може чутп, да иаведем иародиу прикнцу о адвокагу, који је свога кднјента ннтао: ,хо!»еш ли да ти ипшем гужбу са златппм нлн гвоздвнпм нером, и да тн гледам у челпку пли малу књнгу." Овога пеће бити, кад сс закоие одредбе свпју закоиа тачно ирецнзирају, греба, да кле, изречно сваког упутптн иа закон. Другн говорници, а иарочнто г. Сима Костнћ, нзиео је једаи ирсдло", да се ово одлозки док одбор за закон о штамии нс буде готов. Његов предлог слаже се н са гледиштем самог одбора. Одбор, нрнступајућп овјм иослу, нзнео је мотпвацију зашто одваја закон о зборовнма од закона о штамип, за то шго треба друкчнје п казие проипсати за слободу говори, иего за штампан,е ; штамиана реч може се ворегисатп, брнсатп и нисатн. А иа збору може човек нешто пзрећп, зашто се после и кајо, илн што је нзазван, н за то пе треба строга казиа. У тој гежњи, одбор је изнео нацрт. којн је савег усвојно. Јз, слажућп се са оипм мншљењем, да треба ову главу о кривчцама, учињенпм на зборовпма, довести у склад с одговарајућпм чланом закона о пггамин и његовс казпе још тачнијс ирецизирати, а н на осиову чл. 72 закона о нослов. рсду, као нзвестилац одбора ову трећу главу узимам награг н враћам у одбор да је одбор разгледа п боље проштудпра н прецизнра н да о њој носле донссе одлуку. (Одобравање). Председник — Изволте чутн даљс, а о овој главн биће дсбате кад се иоврати нз одбора.

Известилац Вит. Младвновић. — чнта главу IV ч.:. 34. Председник — Прпмала Скуншгина прочитаии члаи ? (11рима). Известилац — чпга члаи 35 (сгр. 131). Председник — Прималп Скуиштина прочитанн члан ? (Прнма). Известилац — чита члаи 36. Председник. Прнма ли Скуиштииа нрочитаин члан ? (Ирнма). Известилац — чита члан 37. Председник. Црпма ли Скупшгииа ирочнтавн члан ? (Ирнма). Известилац чита члан 38. Председник — Прнма лн Скуншгина ирочнтанн члаи ? (Ирнма). Иевестилац — чнта члан 39. Председник — Ирнма лн Свунштнна прочнтани члан ? (Прпма). Известилац — чита члан 40. Д. Илиџановић — Ја мислнм, да би код овога члаиа требало додатн то, да кад ћс главнн одбпр нрнјави власти, направн сгатутс ч друго да нс треба н иододбори, када се образуЈу да се и онп пријављују власгн. Извостилац Вит. Младеновић — Ја мпслим, да јс ова иримсдба неумесиа, јер иододбори нису ништа друго. до чда* пови тога друштва. Зашто' да се у закоиу ставн го, јер удружење иостоји, а пододбор је одељак гога главиог др/штв^, ко.јс јс нријављсно. С тога јс нзлишпо да и то до^с узакон. Председник — Нрима ли Скуиштииа прочитани члан ? (Нрпма). Известилац Вит. Младеновић — чнта чл. 41. Председник — Прима ли Скуиштнна прочнтанн члан ? (Ирима). Известилац чита члап 42 (исга стр.). Д. Илиџановић — Ја мпслим, да бн трсбало другојачије удесптн редакцпју овога члаиа. Треби да се удесн у гом смнслу, да се овде не може ризумегп протпвип збор. Закон о удружењима говорн о двојакпм збороипма: под ведрпм небом у затвореном иростору, ја мнслим, да се овде "овори о зборовнма у затв*реиом нросгору. Продседник — Поштосенпко нс ј.ии.а за реч, пнгам: ппима лп Скуиштпиа прочнтани члаи ? (Ирнма). Извсстилац чпта члан 43. Предсодник — Прима ли Скуиштниа нрочитани члан ? Нрпма). Известилац чпга члан 44. Председник - Прима ли Снуиштина ирочпганн члан ? (Прпма). Известилац чнта члан Ј5 (нста страна).