Narodna skupština

НАРОДНА СКУПШТИНА СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ

излази сва.ки дан за време скупштинског рада ПРЕТНЛЛТУ НРИМА краљевско-српска државна штампарија

нкнл је .1исту : з* Срвију в дип. мвскчпо од јвднога вроја 0'40 дин. ЗА СТГАНЕ ЗЕМЉК НОН1ТАНСКОГ САВВЗА 15 дин. ивокчво

1^тд1>ж ^У|јг».Г|1 Д|аД|ПП"| т МУПГ г""| Г ^Г УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ I Р анко П етровић , Д оброслав Р ужиђ , Љ уб . П, Ћ ирии.

Број 12

УТОРАК 11 ДЕЦЕМБРА 1890

Година I

18 САСТАНАК 27 новембра 1890 год. у Београду НРЕДСЕДАВАО ПОТПРКДСЕДВИК. Паја Вукови^ секретар Ранко Петрови! (НАСТАВАК) Известилад Ранко Петровић прочита нзвегата.ј (види стр. 153) одбора <> предлогу Михајла Ристића н другсва : о укидању 4. тачке закона о саантегској струцн, да се иреко тога нређе на дневни ред и о предлогу Ристе Иоповића н ,другова: о доиуни чл. 7. закона о мононолу солп, да се отворе солскн магацннн у Велико.м Градишту н у Пожаревцу, да се упути државном Савету на оцену. Потпредседник — Нико се господо не јивља за реч. Стављам на решење. Само да упитам скунштнну желн ли да донесе одлуку засебно о ирвом и другом нредмету нли о целокупном мншљењу одоборовом, дакле за обадва предмета. Ја мнслим да скуишгина донесе одлуву за оба нредмега (Скуиштпна се слаже). Дакле ја ћу ставити овако интање: ко је за то да со иримн извешгај одборскн иека седи а ко је нротнван нека устане? (Већина седи). Ирема гоме преко нредлога Михајла Ристнћа прелаз! се на дневнп ред а предлог Ристе Ноповнћа уиућује се Државном Савету. 11ошто је овим нсцрнљен дневни ред, данашњи састанак закључујем. А кад буде одбор гогов са којнм предметом онд.'' ће се објавити кад ће бити седница. За сад нису одбори ништа снрсмили за рад. Чланове одбора молим да дођу послс поднс да раде. Састанак је трајао до 11 1 ј г часова пре подне.

19 САСТАНАК 30 новеибра 1890 год. у Веограду ИРЕДСЕДАВАО ПРВДСВДНИК Никола Паши! овврвтар Др. Отанојло ВукчевзЛ Ночетак у 10 часова пре подне. Ирисутна су била сва господа мпнистри. Председник — Скуиштинска је седница отворена. Изаолте чути протокол 18 редовног састанка. Секретар Вит. Младеновић — Ирочита протокол тог састанка. Председник — Има лн ко од г. г. носланика да примети шго на састав нротокола ? Панта Срећковић — Ја сам псправио једну ногрешку, која је била у једиом предлогу закона. Тамо су бнла потппсаиа нмеиа члаиова фннансијског одбора , а моје нме није бнло. Ја сам казао да и моје нме треба да буде погиисано, јер сам и ја једногласно усвојно тај иредлог. — Ја ннсам ништа бранно. Секретар Вит. Младеновић — Ја сам казао да сте браннлн нредлог закона о новластици. Панта Срећковић — Нпје реч о повлстицн. Ја сам само прнметно, да моје пме није иотпнсано на предлогу закона, а трсба да буде, јер самија једногласно усвојио нредлог закона. Секретар — Прнма иримедбу н учнниће исправку. Председник — Ношто се више ннко не јавља за реч, стављам на гласање : Усваја лн Скупштина нрочитани иротокол ? — (Усваја). Њеио Велнчанство Краљица маги нзволела је уиутити једну молбу Скуиштннн. Пошто се у тој молбн говори о деликатнпм нитањима, то се на захгев владе, ирегвара у гајну седннцу. Молим публику да се нзволи удалнти. Велизар Кундовић — Не може бнгн говора о тајној седннци , док се та молба прво не упути одбору и кад се вратн из одбора, онда ће о томе бнти н речн. Такав је ред ио пословнику. Председник — По закону о пословном реду може бнти гајна седница. (Чује се: кад год влада захте). (Пошто се удалише сви који нису послаиици насга тајна седница). Скуиштина је у тајној седницн донела ову резолуцију: