Narodna skupština

НАРОДНА СКУПШША СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСНЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

излазп свакп дан за време скуиштинског рада претнлату прима краљевско-сриска државна штампарија

цена је листу: ЗА. С РБИЈУ 6 ДИН. МЕСЕЧНО ОД ЈЕДНОГА БРОЈА (но ДИП. ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ ПОЛТАНСКОГ САВЕЗА 15 ДИН. МЕСЕЧНО

УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ ! Ранко Петровић,, Добр ослав Ружић, Љуб, П, Ђирић.

Број 23

СРЕДА 2 ЈАНУАРА 1891

Година I

27 САСТАНА^ 10 децрмбра 1800 год. у Веограду ПРЕДСЕДАВАО ИОТИРЕДСЕДНИК Паја ВуковиБ СЕКРЕТАР Ј1ука Лазареви! (НАСТАВАК) (Милош Богдановић : 0 мнеистарској одговорности). Не давно искуство, гони иас да о томе нромпслпмо што боље, јер знамо да кад је земља задужена са зСМ,ОоО.О0(; дин. тада је дошао један чо:.ек који јс потцупно иосланике и тиме је осигурао министра од оптужбе. Тако нсто иред нама је 'искуство да је бивши краљ Мплан кад су хтелн иојединп иосланнцн да ситуже напредњачку владу, нодвикнуо: шта хоћете ви ? Ако је за КраљеЕпцу, ја сам крив, ако је за Сливницу ја сам крпв а међутнн се зна да се краљ не може тужитн иа с тога сам ја за то, да се овде узакони још једна тачка: да је краљ нлн Скуишшна дужна да онтужн крива мпнистра, у иротивном онн су одговсрни народу. Потпредседник — Ио Уставу Краљ је неирикосновена личност н ако хоће да учпни унотребу од свога нрава то јс његова ствар. Известидац чита члап 3 (видн стр. 267 н Прплог 4). Потпредседник — Усваја лп Скушптина прочитани члан (Усваја.) Данашњу седннцу закључујем а другу заказујем за сутра у 9 часова. На дневном је реду нродужење данашњег дневног реда. Састанак је трајао до 12 1 /, часова.

28 САСТАНА^ 11 децембра 1800 год. у Београду ПРЕДСЕДАВАО ПОТПРЕДСЕДНИК Димитрије КатиБ СЕКРЕТАР Ранко Петрови! Почетак у 9 часова пре подне. Присутна су била сва г. г. министри. Потпредседник — Отварам 28 редовни састанак. Изводте чути протокол 2 7 састанка. I

Секретар В. Младеновић прочига протокол тога саотанка. Потпредседник — Прима ли Скупштина прочитани протокол? (Прима). Изволте чуги молбе и жалбе упућене Скупштини. Секретар Р. Петровић чита : Живко Јаковљевић из Неготина, моли за државну службу. Стапко Живановић, из Горње Веле Реке у окр. црноречком, моли да буде осдобођен од плаћања за прегледање општинских рачуна. Радосав Добрињац из Дубраве, у општини куршумлијској, у име 250 грађана моли , да се суди Ристи Протићу бившем среском писару Д. Цветковнћ пиротски иротојереј, моли да Војин Ћирко:шћ народни послзник, може бити стављен под суд. Сељани из Трубарева у срезу расинском, моле да се њихово село не придаје општини ђунишкој. Сељапи из општине градачке, моле: 1), да се крађе строжије казне, и 2), да се бир свештенички одређује према домовима, а не према пореским главама. Суд општине белоречке, моли да се народној војсци разда оружје. Грађани из Пожеге моле. да и недељом и празником могу држати отворене дућане. Сељани села Осечине, моле да се Осечина прогласи за варошицу. Марко Митровић из Жупањца, у срезу колубарском округу нодунавском, жали се против решења инвалидског суда. "Борђе Милић нз Свилајнца. моли да му се исплати реквизиција. Миладин Јанковић из Пилатовића, у ср. драгачевском окр. рудничком, жали се прогив полицијске власги. Сељанн општине гучке, жале се против наредбе среског начелника, ио којој свако своју стоку чува. Грађани вароши Врања, жале се против комисије за оцену дувана, прошлогодишње дуванске бербе. Стеван Вучетић магационар главног санитетског с»агалишта и Фрања Даниловић санитетски поручик , моле да им се уваже извесне године службе. Коста Маринковић из Пожаревца, моли да му се опросги донуњујући порез од 3 00 дин. Потпредседник — Све ове молбе и жалбе упутиће се одбору за молбе и жалбе. Изволге чути две молбе посланичке за одсуство. Секретар Р. Петровић чита :