Narodna skupština

НА СКУПШТИНА

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Н Ч1ДЗП СВАК11 ДАН ЗА ВРЕМЕ СКУ11ШТИНСКОГ РАДА .ВВШ.ЦЕНЛ ЈЕ ЛИСТУ: , ииа | ЗА С РБНЈУ 6 ДИП. МЕСЕЧПО НРЕТПЛАТУ 11РИМА $ ^° Л ЈЕ 1 П0ГА ВРОЈА 0'10 ДИН. КРАЉЕВСКО-СРНСКА ДРЖАВНА ШТАМНАРИЈА | ЧЈВШ Г' 4 Ш ЗА СТРАПЕ ЗЕМЉЕ ИОЛТЛИОКОГ САВЕЗА 15 ДИН. МЕСЕ'1ПО УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ Ранко Петровиђ, Доброслав Ружић, Љуб. П, Ђириђ. Б рој 32 ПВТАК 11 ЈАНУАРА 1891 Г одииа I

33 САСТАНАК 1<> децеибра 1890 год. у Веограду ИРЕДСЕДАВАО IIОТНРЕДСЕДНИК. Димитрије Кати^ СЕКРЕТАР Љуб. Иири^. (НАСТАВАК) ПРЕДЛОГ Народној Ск.упштини IIре нсго што су од Турака ослобођени источни крајевп Србије, — ностојала је штедзопида у три среза у округу вран.скол н то, штедпоница овнх срезова масурнчком, иољаничком и ичпњском нзузев вароиш Врање, ова је шгедионцда у оно време образована од петог дела ондашн.ег десетка што је иарод нлаћао, а образована је за то, да се у свако време може земљорадннк ових срезова у нуждн иомоћц заменом из те касе, када су Турцн нстераии нз иомзнутог краја Србије та је каса која нзноси впше од 100.000 дин. иренета у касу штеднонице врањске. Потпнсатп увиђајући потребу н корпст за сељачкп сталеж од те касе иредлажемо Народној Скупштинп да донесе закон за ову штедноницу у овој формп. Чл. I Да се сав капнтал срезова: масурнчко-нољаннчког п ИЧИН.СК0Г, који се налазп у готовинп и у облпгацијама у штедноиицн окр. врањског, пренесе у канцеларпју среза пчињског н од овог канптала да се образује штедионица нскључиво за сељачкн ста 1еж номенута три среза сем варошн Врање. Чл. 11 Ова штедноница стајаће иод надзором окружног одбора окр. врањског, ио нстп ће одбор на ирвом свом састанку нзабратн управу за ову штедпоннцу, као управни н контролни одбор. Чл. III Из ове штсднонице имаће првенствено право за нозајмнц" ови житељи : а, нз среза пчпњског, масуричког п иољаничког. б, којн су претрпели какове елементарне штете у пољским усевнма, у стоци нли паљевниу зграда. в, којн поднесе уверење суда и одборадаје елементариим случајевпма иретрпно штету даће му се зајам и преко реда. Чл. IV Ова ће штедноница чинптп зајам на рок од пег година најдуже.

Чл. У Дужннцп могу добпги зајам н за краћи рок од пет година, но интерес ће му се наилатнти годишње као н за иун рок зајма, то. јест по сразмерн на годнну колико му дође. Чл, VI Ова ће шгедионица наплаћиваги интересе на свој каиитал 6°/ 0 годишње у напред са отплатом. Чл. VII? Дужннци ове касе плаћаће сваке годнне нетн део са интересом, тако како ће сву суму нсилатиги носледње пете године. 4.1. VIII Еоји дужиик свој прниадајући дуг ие опмати иети део ирве истекле годиие, тражпће му се наилата целе главне суме са интерееом ирипадајућим. Чл. IX Потражиоцн зајма добиће зајам нз ове касе ио нроцени свог непокретног имања, по којој ће процени процениоцп битп у је.дно н јемци ; но нз ове касе може потражплац добити зајам н на јемство суда н одбора своје онштпне. Чл. X Зајам се ове касе не може нн једном носебнце дагн већи од 1000 нн маљн од 100 дннара. Чл. XI Дужници ове касе који су раннје новац узели још док, су Турци са касом руковали из ових трн поменута среза, (члан I овог закона) дужип ће бпти да свој дуг регулишу и касу оснгурају, по новој установн а у року од 15 месеци од дана, кад овај закон ступи у жпвот; но свнма земљорадницпма Србима нз иоменутих срезова неће се наплаћнватп стари интерес од 1878 па док овај закон ступн у жпвот. Дужници Турцн који своје нмање п данас нк.ају у Србији, а тако исто н трговци дужннцп ове касе, који су се раније задужнли, нлатпће потнуно главннцу дуга са прпнадајућпм пптересом а у року од 15 месецп од како овај закон ступи у живот. Чл. XII Блпжа правила нрописаће нарочнго одрсђенп одбор, ког ће окружнн одбор иа нрвом свом састанку одредити. Чл. XIII Овај закон стуиа у жпвот кад га Ераљ потпнше. 12 децембра 1890 год. Бсоград . ПРЕДЛАГАЧ Младен Марковић, Лазар Миловановић.