Narodna skupština

ДНА СКУПШТИНА СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

ЦЗЛА311 СВАКИ ДАИ ЗА ВРЕМЕ СКУИШТШ1СКОГ РАДА ПРЕТНЛАТУ 11Р11МА КРАЉЕВСКО-СРИСКА ДРЖАВПА ШТАМИАРИЈА

ЦЕНА ЈЕ листу: :и С рбзјју 6 днп. месечио ОД ЈЕШОГА Г.РОЈА 0'40 ДИ1Т. ЈА ОТРАНЕ ЗЕМЉЕ НОШТАООКОГ САВЕЗА 15 ДИН. МЕСЕ'1НО

УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ Р анко П етровић, Д оброслав Р ужиђ, Љ уб , П, Ћ иржћ.

Б рој 33

СУБОТА 12 ЈАНУАРА 1891

Г одина I

(Потпредседник)

34 САСТАНАК 17 децембра 181)0 год. у Београду ПРЕДСЕДАВАО ПОТПРЕДСЕДНИК Димитрије Катиб СЕКРЕТАР Лука Лазареви^ (НАСТАВАК)

Част мн је нзвеститн Народну Сунштпну, да је Државнп Савет вратно предлог г. Миханла Рнстнћа н другова о измени чл. 33 закона саннтетског. Ирена томе се овај иредлог упућује секцијама да оне учине шго треба. На реду је пзвештај одбора. за иреглед носланичкнх нредлога о свршеним иредлозпма ноелаиичЕнм. Но иошто није овде известплац тога одбора, онда нек се узме у прегрес нзвештај одбора за молбе и жалбе о решеним молбама и жалбама. Изволте чути пзвестноца. И.звестилап; Мијаило Ристић ч^та: „Ватроелав Бековпћ књпговођа н академијекп жнвопнсац, молн, да му се вризнаду за указнс годпне службе, што је провео као учптељ пртања н краенопиеа. Решсње: По решењу скупшчшском од 9 децемба 1890 год. оваке се молбе не могу уважнти, с тога је одбор мњења да се нреко ове молбе пређе на дневнн рзд." Потпредседник — Прима лп Скунигпша одборско мпшљење ? (Прпма). Извеетилац чпта: „Драгутин М. Дедннац секретар у миннстарству Нар. Иривреде мо.ш, да му се годићс, што је .фовео као предавач ирнзнаду у указне. Решење: Годнне проведене у кредавачкој службн уважавају се на основу закона само професорнма, кад већ буду иоложилн ирофесорски исниг. С тога одбор мпсли, да се иреко ове молбе иређе на дневне ред. * Потпредседник — Прима лп Скупштина одборско мишљење? (Прима). Известилац чнта: „Марија М. Жпвадниовића пз Крушевца моли за државну помоћ. Решење: Како држава у данашњпм фннансијским ирплнкама не може нн своје редовне расходе да нодмнрује, а камо ли још да коме и номоћп даје, то је одбор мишљења да се ова молба одбацн". Потпредседник — Прпма ли Скуншгииа одбор^ко мишљење? (Црима)

Известилац чита: „Живка удова Ж. Мнлутпновнћа моли за државну помоћ. Решење: Како држава у данашњим фннансијским нрнлпкама није у стању ни своје редовне расходе да подмирује, а камо лп још да коме ма какве помоћи даје, то је одбор мншљења да, сс ова молба одбацп." Потпредседник — Прпма ли Скупштина одборско мпшљење? (Прима) Сима Костић — Ја бих нмао да нрнмегим прогив саме стилизације одборског мншљења. Штазначито: „држава ннје у стању да иодмнрује сзоје потребе. То не може да остане, иего нека се каже пошто финанснско стање не допушта. (Одобравање). Милојко Дешјанин — Не ппта се, може лн се. или ие може, него, је лн нраво илп нп.је? Требало би ту казатп: „ннје право". Известилац М. Ристић. — Прнмам да учнним исправку у смнслу учпњене примедбе г. Костића. Чпта даље: „Јелена, удова пок. Симе Нанајотовића нз Раснице (оер. нпротски ср. нпшавскн) молп за државну номоћ. Регаење: Пошто молитељка пнје у законом року примнла иомоћ, то је одбор мишљења да се преко ове молбе пређе на дневнн ред." Потпредсеник — Прпма ли Скупштина одборско мишљење ? (Прима) Известилац чита: Мнлан Ковачевпћ из Осладића у окр. ваљевсном молп, да се децп његовога брата Лазара даје државна помоћ Решење: Законом о инвалидској нотиорп, одређен је рок до кога се дана пма иеснособнп иријавити надлежној властн за такву помоћ, на како је молилац закаснно са својпм нотражпвањем, на основу чега ]е ннвалпдским судом п одбијен то је одбор мишљења да се нреко ове молбе нређе на дневнп ред." Потпредседник — Прнма лп Скупштпна одборско мншљење? (Прпма). Известилац чита: „Панта Игњаговнћ пнвалид из Бсограда молн за повпшење инвалидске помоћи. Решење-. Пошто о давању п повећању државне пнвалпдске помоћн постоје одредбе аконске и одбор је мишљења да се ова молба одбацп," Потпредседник — Прпма лн Скупштнна одборско мн шљење? (Прпма). Известилац чита: „Драгутпн Радосављевић из Бел. Иванче моли зп . повећање пнвалидске помоћи. Решење: Пошто о давању н новећању државне пнвалидске помоћп ностоје одредбе закоиске — одбор је мишљења да се ова молба одбацн".