Narodna skupština

35 САСТАНАК — 18 ДЕЦЕМБРА

СТРАНА 391

Известидац прочита ч .1. 5. Потпредседник — Ирнстаје лн Скуиштина да се прочитанн члан укпне? (Пристаје). Известилац ирочнта измену чл. 6. Потпредседник — Прима лн Скупштпна прочитану измену ? (Прпма). Известилац прочнта измену чл. 7. Потпредседник — Прпма лн Скупштина ирочитану нзмену ? (Прнма). Известилац прочита измену чл. 8. Потпредседник — Прима ли Скупштнна ирочитану ј измену? (Прима) Известилац прочпта пзмену чл. 8. а. Потпредседник — Прима лн Скупштпна прочнтани додатаи чл. 8 ? (Прима) Известилац прочита измену чл. 9. Потпредседник — Прнма ли Скупштпва прочнтану измену ? (Прнма). Известилац нрочита нзмену чл. 10. ТБорђе Брачинац — Овде стојп да се с.удија не може уиотребити нп на какву дужност сем своје редовне; а чланом 91 одређено је да судије могу бпти иредседнитг бнрачких одбора. За то ја држнм да бн овде требало додати: „Сем одредбе чл. 91 изборног закона. Живојин Величковић — По чл. 10 овог закона, судија не може бнти нн привремено уиућен на другу дужносг. То .је и ио Уставу. Међутпм по закону о мпнистарској одговорностн државни суд, који нма да судн минисгрима, саставља се н нз чланова касационог суда. По овоме члану сад излазн да једна половина држ. суда, састављена пз касацнонпх суднја, могла би да се не прнми те дужности, те да се на тај начцц осујети суђење министра. За то налазим, да би овде требало додати: „сем случаја нз чл. 27 закона о министарској одгонорности". Молнм другове да ме за ово иогномогну. (Днже се доста посланнка). Потпредседник — Понгго је г. известилац ирнмио предложену нзмену, то се унућује одбору п предлог г. Величковића. Известилац чита измену чт, 11. Потпредседник — Прима лн Скупштина прочнтану измену? (Прпма). Известилац прочпта нзмену чл. 17. Димитрије Димовић — Ја мислпм, госиодо, да би се овај члан косио са наређењем Устава, које је изречено у 155 чл. Устава. У овом се члану предлога законског а у трећој алннеји каже: ако бн законског а у трећој се у онштој седницн показао иаран број гласова, онда се позпва црадседннк апелацпоног суда илн заступајућп његов члан. Међутим у чл. 155 каже се у 3.1 алпнеји : Председнпци. и чланови касационог н апелационог ' суда постављају се такође по двема листама, од којих једну предлаже Државни Савет а једну Касациони Суд. Ја мнслим дакле, да је то противно Уставу, да се нредседнпк апелационог суда познва и даје свој глас, пошто се У Уставу каже, да то право искључнво прппада касационом С УАУ — Нека г. нзвестнлац иримн ову нзмену. Известилац Сима Костић — Ова је одредба једино У 1041 случају, кад наступи наран број, кад се не зна где је већина и према томе који ће сс огласигн за нзабрапог. И ово што је казано у закону, да се у том случају председник апелационог С у Да ц 0 знва, није ништа неправплно, јер као што знате, нредседник аиелационог суда смагра се да је у раагу члана касационог суда и кад се каже : да он долазн, да ту несугласпцу нзравна, онда ја држпм, да се тпме не вређа

Известилац Сима Костић —. Како ћете онда изићи на крај кад је тајно гласање ? Потпредседник — Г. Днмовнћа предлог нпје нотпомогнут. С тога с.тављам на гласање прочигану пзмену . К.о је за то да се члан 17 примн као шго је ирочптан, тај нека нзволи седети, а ко је нрогнван нека усгане? (Свн седе). Објављујем, да је Скупштина примила чл. 17. Пошто је већ превалило подне, то мнслим, да данашњу седннцу закључпмо. Но молнм вас, пре него шго закључимо седннцу молим да нзберу одсецп по једног члана за одбор, који ће прегледахн пројект закона за нзмену у закону о санитегској сгруци. Државнн Савег нодиео је своје мшпљење о томе нредлогу н сад молим да нзберу одсецп чланове одбора за тај иредлог како би тај одбор радпо после подне и иодпео нам свој извештај сутра о томе. Дајем пет мину га одмора, за нзбор чланова за тај одбор. После одмора. Потпредседник — Изволге чути снисак госиоде, која су ушла у одбор за преглед закоиа за измеиу закона санитетског. Секретар Лука Лазаревић чнта : I одсек изабрао је Лазара Мплосављевнћа, II одсек Мпхаила Веселиновнћа, III одсек г Ворђа Брачннца, IV одсек Николу Иротнћа, V одсек Др. Сганојла Вукчевића, VI одсек Милоша Обр-Кнежевића, VII одсеа Јована Ннколнћа. Потпредседник — Данашњн састанак закључујем а за сутра заказујем у 9 час. ире подне. Молим госноду из свпју одбора да дођу — после нодие на рад. Дневнн ред сутра бнће: продужење данашњег дневног реда. Састанак је трајао до 12 н по часова у подне.

У став

; Јер као шго рекох нредседник аиелационог суда сматра

се да је у рангу члана касацпоног суда. Дим. Димовић. — У том случају може се то нраво дати иредседнику касационог суда или члану којп га заступа.

36 САСТАНА^ 19 децембра 1890 год. у Београду. ПРЕДСЕДАВАО ПОТПГЕДСЕДНиК Димитријз Катић СЕКРЕТАР Витом. Младенови! Почетак у 9 часова пре подне. Прнсугна су г, г. мпнпстрн: председник министарства, миннстар нравде, иросвете и цркв. поелова, грађевпна и финанције. Потпредседник — Отварам 36 редовнц састанак. Изволте чути протокол 35 састанка. Секретар Љ. Јоксимовић ирочита тај нротокол. Потпредседник — Ирпма лн Скунштнна прочптанн протокол? (Прима). Изволте чути молбе и жалбе. Секретар Ст. Вукчевић чита: Мпћа Петровић бив. иомоћник начелства округа иодрињског, молн да му се уредно издаје иензија. Јевђа Раковпћ, председннк општине Планске, молн да се стане на иут самовољи иолпцијске власти. Грађани онштине Еалажевачке жале се, што се не оиравља друм окружнн. Еснаф абаџијскн из Пожаревца, молн да се укнну панађурн но селима. Еснаф абаџијскн из Пожаревца молп, да се укину сеоскн дућани.