Narodna skupština

НАРОЛНА СКУПШТИНА СЛУЖБЕЧИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ И3.1АЗИ СВАКП ДАН ЗА ВРЕМЕ ОКУПШТИНСКОГ РАДА П ЦЕ " Л ЈЕ ' И1СТУ! — ЗА СРВПЈУ 6 Д!Ш. МВСЕЧ110 ПРЕТНЛАТУ ИРИМА ^ »;Џт ° Д ЈЕД110ГА БР0ЈА * * 0*^0 ДН". КРАЉЕВСКО-СР11СКА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА аА СТРА11В звмљв ЧОШТАЦОКОР САВКЗА 15 ДИП. МЕСЕ'1110 УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ Рднко Петровиђ, Добросдав Ружић, Љуб, II, Иириђ. Б рој Г 72^ СРЕДА 20 ФЕБРУАРА 1891 ГодиНА I

58 САСТАНАК; К фебруара 1891 год. у Београду ИРЕДСЕДАВАО ЦОТПРЕДСБДииК Димитријо КатиГ. СЕКРЕГАР Станојло Вукчеви!

(НАСТАВАК) (0 буџету) Известилац Р. Поиовић — Рђаво ме је разумео г. Душманић. Нисам ја казао да примам његов иредлог, јер би иначе го још у одбору примио, кад министар није хтео на нашу измену да приетане. Министар је предлагао да остане 4.000 дин. међутим је био лане а и ове годиие секретар с нлатом од 2 500 дин. Министар је гражио да остане оио овако, али ми у одбору нисмо пристали на то. Скупштина нека реши пристаје ли да остане по старом или да се овај секретар са свим избрише. Кад је тако, онда ја предлажем да остане стари секретар и молим 10 посланпка да ме потпомогну. (Не потпомажу га). Потиредседник — Сгављам на гласање: Ко је за то, да се прими мишљење одбора, тај нека седи, а ко је прогив тај нек устане? (Већина седи). Објав.Бујем да је Скупштина усвојила мишљење одбора. Известилац чита тач. 5 — Одбор је место писара I кл. решио да остане писар II класе, уштеда је 237 дин. На ово је пристао и г. мпннстар. Онда плата остаје 1 76 8-20 дии. Мика СпасојевиК — Господо, нисмо могли да учиннмо уштеду на плату старих саветника. После тога нисмо могли да смањимо плату секретарима или да их избришемо, као што сам преддагао још, кад је био на претресу закон о пословном реду у Државном Савету. Ја до душе једно због ушгеде, а друго због достојанства садањег Савета, који вели да има много посла, а друго да би се оправдало то њихово апеловање био сам за го да се избрише главни секретар, па пошго то пије учнњено и знам шта је секретару дужност, јер је у пословном реду Државног Савета казаио: да се записиик води крагко; ја бих био мишљења, да ту дужност треба да вршн један саветник; и с тога бих предложио да писар I класе са свим отпадне, те на тај начин да уштедимо 20 00 динара. За то бих молио да ме 10 посланика иотпомогну. (Не потпомажу га). Ја сам уверен да је моје мншљење коректно, јер сам предложио да се укину секретари и то је већ учињено с једним, па кад треба укидати, ја велим, што ће бити јесенас нека буде вечерас. Потпредседник — Стављам на гласање : Прима ли Скупштина звање писара друге класе. јПрима). Објављујем да је Скупштина усвојила звање писара II класе.

Известилац Р. Поповић чига тачку 6. Павле Ранковић — Лане је био писар V класе а сад у буџету дата је већа класа. Ја бих предложно да и сад буде писар V класе и да гу уштедимо. Известилац Р. Поповић — У лањском буџету стављен је писар III класе, а у овом буџету писар IV класе, дакле са мањом класом но прошле године. Потпредседник — Стављам на гласање: Прима ли Скунштина прочитани извешгај одбора? (Прима). Известилац чнта тачку 7. Потпредседнихс — Прима ли Скупштина прочигани извештај одбора? (Прима). Известидац чита тачку 8. Потпредседник — Прима ли Скупштина прочнтани извештај одбора? (Прпма). Известилац чита тачку 9. — На овој позчцији одбор је учинио ушгеду 2000 дин. Према томе ова позиција би износила 2 500 динара. Потпредседник — Стављам на гласање: Ко је за то, да се прими предлог одборскп, нека изволи седети, а ко је прогив нека устане ? (Сви седе). Објављујем да је Скупштпна усиојила предлог одборски. Известилац Р. Поповић — Сад је на реду буџет плата званичницнма краљевог двора за 1891 год. ст. 19). Позиције су у овом буџету само ове две: Краљов секретар III клаее и писар I класе свега 7.0 72'8 0 дин. Потпредседник — Пошго нико не тражи реч стављам на гласање: Ко је за то, да се предлог одборски усвоји, нека изволи седети, а ко ]е протпван нека устане ? (Сви седе). Објављујем да је Скупшгина усвојила мишљење одборско. Данашњу седницу закључујем, а заказујем другу дзнас у 4 часа по подне. Дневни ред је: продужење претреса буџета. Састанак је трајао до 1 час по подне.

59 САСТАНА^ 6 фебруара 1891 год. у Београду. ПРЕДСЕДАВАО ПОТИРЕДСЕДНЦК, Димитрије Кати& СЕКРЕТАР Доброолаз Ружи! Почетак у -1 часа по подне. Ирисутна су г. г. миннстри: правде и просвете и цркв. послова.