Narodna skupština

НАРОДНА СКУПШТ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

имдап свакп даи за време скуигптипског рада ПРЕТПЛ >ТУ НРН'.'А краљевско-ср11ска државн4. штамиарија

ценл је .шсту: 11 С рвију () дш1 мескчно од једиога 8роја 0" 10 дии. i v стрлпв иемље 110 итлиског са11к:!а 15 дип. мксечпо

уређују скупштински секретари Рднко П бтровии, Д оброслаб Р уиии, Љ уб , II, Ћ ири : к.

Број 100

СРЕДА 20 МАРТА 1391

Година 1

78 САСТАНА^ 20 фебруара 1891 год. у Београду председавао 110тпредседн11к Димитрије КатиЗ, а за тим Паја Вукови^ секретар Ранко Петрови!

(настдвак) (0 буџету) Министар Финансија Мих. Вујић. — Ја сам 'Јражио реч јер нисам зиао, ца ће г. Марко Петровић казати оно, што сам ја мислио да кажем, а то је да смо се у одбору сиоразумели онаво, као што је он казао. Ја бих био тога мпшљења, да то можемо само на овај начин формулисаги, да се чпновници на расиоложењу владе имају у року од 3 месеца реактивираги, т. ј. вратити на своја места или, да се пензи онују на рачун својпх илата. Дакле да овде не стојн: „морају се" иензпонисатн него само „могу." Димитрије Катић — Ја сам устао да говорим овде против иензпје III врсте. Одобрен је креднг на иензионовање чнновника у опште ; мало ире је одобрено, да се иа рачун умрлих пензнонара, пензпонпшу други чиновници, а сад се хоће да пензионују н чиновннци на расиоложењу на рачун својих плата. Тиме се пензпони фонд увећава. С тога сам да се ови чиновницн ставе у иензију у т^ку три месеца не на рачун својих плата, него иа рачун кредита ^ензиЈоновање, који је у оиштем кредиту одобрен. Молпм десет носланика да ме у овоме потпомогну. (Потпомажу га). Риста Поиовић. — Ја ннсам мислио да говорим о овоме питању с тога, шго је мпнистар фпнанспја лепо објаенио гледиште одборско у овом иптању, одбор је додао још с-амо и ту иримедбу, да се чиновнпци на расположају у року од трн месеца ставе у иензпју с тога, што они сад пмају већу плату, него кад би били у пензпји. Мећутпм иотпредседнпк каже да бн њих требало пеизноновати на рачун општег кредита, којп је већ свршеи и о коме не може бити говора. Ја се чудим госиоднну иодпредседнику, како је могао такав иредлог да изнесе, кад се једно иптање које је. решсно у једној сеспјп ие може у истој сесијп другче решити. С тога мпслим да треба усвојити илп иредлог одбора или иредлог г. министра фпнанспје, а предлог г. погиредседника са свим је неумесан, јер се њиме предлаже оио, што не може да буде.

Стојан Рибарац — Учињен је иокушај да се кроз Скупштииу провуче иешго што по моме мпшљењу није досгојио. Неколикп члаиовп буџегског одбора тврде, да је буџетски одбор донео одлуку, којаје противна ономе што тврдн г. Катпћ; а ја тврдпм да је одбор донео одлуку, онаку какав је пред.10г г. Кагића, п ако бн имао ко да се чуди го би имао да се чудп г. Катић. Ч[ланови одбора хгели бп да буду пздашинје руке на шгету иарода. Ја иогиомажем иредлог г. Кагпћа II понављам своје чуђење, да се овако шго може нзноспти пред Скупштину. Известилац Ранко Петровић — Овако чуђење г. Рпј барца мора да чуди евакога, који иоле боље може да мнсли. Он каже да је финансијски одбор хгео нешто да ировуче кроз Скуиштину што је недостојио. Меии се чиии да г. Рибарац нпје узео тај нзвештај ни да прочита. Ја иисам члан фин одбора, него сам дошао да засгуиам г. нзвеотиоца којп је, досад овде читао, и уморио се радом, алн опег оио што је у раду одборском чисто п јасно не могу сумњичити. Мп имамо пзвешгај одбора пред собом а имамо н буџет иредложеии. Дозволите ми да ирочитам оно што стојп п на једном и на другом месту. На страни 6 пројекга сгојп партија: „иенспје

и пздржаваља, и о оиштем; ту се иомиње позициЈа чпновника на расположење, чпновнпка инва.шда п лпца шго примају нз! држање. У извештају одборском на првој сгранп говорп се оно, да се чнновници на расиоложењу не трпе впше од 3 месеца што сам м^ло ире ирочитао. Ту је реч нема сумње о случајпма којп насгупају у току годппе. Ово нак, о чему се сада дебатује, стоји на странп 272 иројекта буџетског, и го се односп на чиновнпке, којп су одавно већ на расиоложењу, који ту ностоје, можда већ од 5 — 6 год. А о овоме месту одборски извештај баш ништа не говори. С гога овде, госиодо, не може бнти говора о некаквом прогуривању кроз Скуиштииу, о нечему недостојном. Ова је ствар сувшие јасна и чнсга за свакога ко уме и хоће да чпта. Стојан Рибарац — Само ради објаснења имам да кажем то, да сам ја добро ирочитао извеиггај одиорске већине н да за сокачке изразе у Народ. Скупштинп имам само ирезирање нрема г. Ранку Петровнћу, професору. Потиредседник П. Вуковић — Ја вас, господо, оиомињем, да се уздржавате од таквнх израза. Ранко Петровић — Заиста, ко хоће да чува достојан" ство иосланичко, он не може да га чува другчије, него не вређајућп нп појединог иосланика а камо лп и читав одбор па п Скупшгину. Али кад ко већ вређа и кад чујемо бацање недостојне су.мње на цео одбор, иа онда не знам, како се то може одбити друкче речпма, него што сам учпнио. С гога на сокачке наиаде г. Рибарца, на његово презирање, ја пмам за њега презпрање с одвротношћу, презпрање с гнушањем.