Narodna skupština

СТРАНА 963

штина да сутра дрлш сединцу? (Чује се: вољиа је). Сутра ће бити и на даевном реду иавештај одбора о предлоз(ша народних џосланика, који су данас прочигани; даље о закону о реквизидпјп и одговори мпнистра фпнаисије и иросвеге на пнтериелације. Састанак је овај трајао до једног часа по иодне.

83 САСТАНАЈ^ 3 марта 1881 год. у Београду ПРЕДСЕДЛПАО ПОТПРЕДСЕДПИК Паја Буковиа СЕКРЕТАР Љуб. П, Ћ.кри& Почетак у 9 часова пре подне. Присутна су г. г. мпнистри: Финанције, правде, и унутрашњих дела. Потиредседник — Отварам 8 3 састанак. Изволте чути протокол 82 састанка. Секретар Станојло Вукчевић прочита поменути протокои. Потпредседник — Прима ли Окупштина нрочитани протокол ? (Прима). Пзволте чути молое и жалбе упућене Скупштини. Секретар чита: Цветко Стојановић из Вел. Извора у ср. зајечарском окр. цраоречког, моли за државну помоћ; Занатлије из Ниша моле Нар. Скупштиву, да још овог сазива скупштинског реши закон о радњама; Милан Аџемовић учитељ у Медвеђи округа крушевачког, Павле Несторовић, учнтељ у Рачи и Лука Лукић, царински чиновнпк у Београду, моле, да им се године неуказне службо урачунају у указне; Грађани из Кладова њих деветорица, жале се иротив над зорника дувана; Вићентије Ћировић, учитељ цветановачки у окр. ваљевском, молв да му се године привременог учитељстна урачунају у године сталне службе; Грађани из Полотне у ср. моравском, окр. пожаревачком моле, да не буду одвојени од Свињарева, са којим дадас чино једну онштину; Сељани из Кумана у ср. рамском, окр. пожаревачког, моле да се одвоје од 'Гриброда и образују засебну општину; Љубомир и Драгољуб синови пок. II. Стојановића из Тоболаца у ср. трстеничком, окр. крушевачког, моле за инвалидску потпору; Анђелко Стефановић из Баточине у ср, лепеничком, окр. крагујевачког моли, да му се поклони мало државне земље до шкоде баточинске. Потиредседник — Све прочигане молбе и жалбе упућују се одбору за молбе и жалбе. Изволте чути 1 молбу посланика за одсуство. Секретар чита: Народној Скупштини Молим за шест дана одсуства. Драгољуб Илић Потпредседник — Одобрава ли Скунштина тражено одсуство ? (Одобрава). Изволте чутн пптање на г. министра народие привреде. Секретар чита:

II и т а њ е на Г- Министра Народне Привреде. Познато је господину министру, да се «еснафска уредба" прежпвела и да не одговара садашњим потребама нашега занаглискога света. Биће иознато г. министру, да се потребни послови за израду нове уредбе под пменом ( ,закона о радњама 8 предузимали и добивена мишљења оних редова нашега народа. који очекују с несгрпљењем тај закон. Мени је као члану трговачко-занат.1иског одбора у Београду познато, да је један предлог слан н проучен не само у одбору трговачко-занатлиском, већ и у одбору занатлиског удружења. Тај је предлог потекао из министарства Народне Привреде, коме је враћен пре 15 јануара ове 1891 године. Налазећи, да се оклевање не може правдаги, кад се тиче чувања и брањења наших привредиих послова; налазећи да су државни органн у пеприлици при расправљању спорова на основу још живе »еснафске уредбе", где су противности у животу трговаца п занатлија очигледне; налазећи даље, да би се огрешили о нашу цосланичку заклетву, кад би напустили земаљске пнтересе, и кад не би дизали свој глас за уређење трговачких п занатлиских послова према даиашњим потребама и наше трговине и наших заната, — питамо г. министра, да нам изволи одговорити: 1. Шта је смело г. министра, те није поднео до данас предлог закона о радњама, кад је он проучен и веома важан ? 2. Хоће ли г миннстар поднети тај предлог још за трајања овога сазива Народне Скушитине ? 3. Ако га не може поднети, нека изволи казати, кад га мислк поднети ? 1 марта 1891 год. Београд. питачи: Милош Обркнежевић, Максим Сретеновић. Потпредседник — Ово питање упутиће се надлежиом министру да на њега одговори. На реду је да се изберу. одбори: за предлог закона о телеграфском међународном правилнику; за измену § 36 4 казн. законика; и за три повластице. Ја мислим да све три повластице упутимо једном одбору? (Чује со Финанцијском, нарочитом одбору). Пошто одбор Финанцијски има много посла, ја мислим да избеЈ.емо нарочнти одбор ? (Чује се није погребно, јесте). Ко је за то да се за све три аовласгице пзбере на>рочити одбор нека седи, ко је против нека устане? (Већина седи). Дајем */» часа одмора, за то време молим секцнје да изберу одборе. После одмора. Потпредседник — Да продужимо рад. Изволте чутн резултат избора. У одбор за измену § 364 казн. зак. ушлн су: Андра Љубичић, Јован Николић, Јован Авакумовић, Милан Глнгоријевић, Сретен Гогић, Васа Манојловић и Вел. Кундовић. У одбор за предлог закона о међународном телеграФском правилнику, ушли су: Младен Марковић, Коста Јурпшић, Ста* ноје Нешић, Богосав Поповић, Ранко Петровић. Јован Јовановић и Алнмпије Васиљевић. У одбор за повластице уш.ш су: Таса Тзикић, Раша Нинпћ, Стеван Нешић, Лаза Бошковић, Димитрије Димовић, Ђурђе Ђоровић, Максим Сретеновић. Молим сву господу изабране одборнике да дођу после подне у одбор да раде. Сад прелазимо ва дневни ред. На дневном је реду пзвешће одбора о посланичким предлозима. Известилац Доб, Ружић чига у првом извештају нрву тачку (стр. 9 4 4).