Narodna skupština

НАРОДНА СКУПШТИНА СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СНУПШТИНЕ

цч.1а:ш спакп даи :)а иркмк 01;у11П1типск<л гада - • ПГКТП.1 \ Т" ПРНМА краљевско-срискл дрјкл ппа штлммаријл

иеп \ је .111' ту: 1л сгпију 6 дии. мвскчно ОД ЈК 1ИОГЛ 111 'ОЈА 0-10 дин. ;|а стгаик ;шмак поштлнсиог оапкја 15 дии. мескчпо

УРЕЂУЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРП Р анко П етрови ћ, ДоБРОСЛАВ Р у ж и 11, Љ у б, II. Ћ и р и ћ.

Број 136

ЧЕТВРТАК 25 АПРИЈ1А 1891

Година I

101 САСТАНАК 21 марта 181)1 год. у Веограду

ПГЕДСКДЛВАО ПРЕДСБДИИК Димитријс Кати! СЕКРЕТАР Љуо. Ј01 .сим0би^.

(наставлк) (Молбе и жалбе) Љуба Новаковић — Ја бнх се сложио с мчшЈ>сн.ем г. Ђокс Анђелкови11;1 да треба окде имати једно начелио глсдиште прн решавању молбн, а не једну решавати овако, а другу онако. Тако пре иекн даи бнла је молба на решавању доктора Маржнка, да му се уваже неке годиие у рату нроведенс н његова је молба одбивена. Међутнм сад је иекпма молба пстовегие врсте ува;кена. Према томе дакле нема ннкаке доследносги у иашем решавању, с тога сам ја мншљења, да се усвојн предлог г. 'Б. Аиђелковића, да се одложн решење молбн гакве врсге, док се не иодиесе законски предлот, на основу кога !>е се те стварн регулнсати. Председник — Претрес је свршен. Предлог јс г. Радисава потиомогнут ^Ннје нотномогнул). Ја тврдим да је потиомогпут н ако се Скуишгннн ие донада, нека га одбацн. Предлог г. Ридпсава гласп да се г. Завађилу окруж. лекару нрнзнаду у указнс годнне сл\жбе оне, које је нровео у нашој војсци. Ко је за то нека седи, ко је иротнв иека устаие? ^Бећина устаје^. Према томе оглашујем да је Скунштина одбацила иредлог г. Радпсава. Милош Обркнежевић — Ме1;у осталнм молбама, којссу овде нрочнтане, налази се и молба д-р Роберга Лермаиа, којн је 24 године служио часно н поштеио пашу државу. Тај је човек бно у свнма иашим ратовпма п ја мнслпм, да бп правнлно бнло, да му се уваже годнне службе, јер је ваљано нослужно иашу државу. Председник — 0 предлогу не мо;ие бнти говора иошто није нотиомогнут. Михајло Веселиновић — Нисам мнслно да устајем н да се унуштам у дсбагу нротиву одборских решења; али ношто сам видео, дл су нека госиода говорили против одборског мишљења о уважењу годнна г. д-р Мнкн Марковићу поднуковиику у корист његову, онда сматрам за дужносг да замолпм Скунштииу да се прочпта н молба Стевана Аћи^овпћа 60-то годпшњег сгарог н сиромашпог учигеља, која се ме1>у осталима налазн. Молпм 10 посланнка да ме иотпомогпу, да се ова молба ирочпта. (Потпомажу га).

Јоца Ж. Јовановић — Ако мп, господо, по1)еио овнм нутем н стаиемо тражнги: те дај овога молбу, ге дај онога молбу, и уважаватп пх, мп можемо седети 15 дана п учпнити великн нздатак аз касе државне. Имајте на уму, да свако ово уважење пде на терет државие касе, иа партију иа иензиоиовање и мн с тога ие треба олако ове стварн да рсшавамо. Одбор, коме су ове ствари поверена, донео ,је једио пачелно решење да све ове молбе одло.ке до идуће Скуншпше, кад ћс мпипсгар подиети закопски предлог у томе смпслу п ми бп сад имали једнно да тражнмо да се начелно ово иитањс реши. Ако има 10 иосланика да ме нотпомогпу у овом прсдлогу ? (Иотпомажу га). Председник — Предлог М. БеселниовпКа иотиомогнуг је, с гога молнм г. известиоци да нрочита молбу г. Сгевана Аћнмовића. Ја ћу да ставим на гласање све осгале молбе сем ове молбе. Алекса Ратарац — Међу овнм молбама, које су у извештају прочитаие, иалазп се п молба сељана села Страгара, којн траже иомоћ за го, што су ирошле године ногучснн од града. Ја сам за то, а молио бп п Скуишгпну да решп: да се ова молба упуги мииистру фниаиснје, иека да и овпма помоћ кад даје п свима другпма. Председник — Има ли ко да иотпомогие иредлог г. Ратарца (Погиомажу га). Дакле сем ове две молбе гласаће се о свииа другима. Ко је оа го, да се иреко свију другнх молбн пређе па дпевнн ред, нека седи, ко је ирогив иека устапе? (Већнна седн). Објављујем да је Скупштнна нрешла иреко ових молбн иа диевнп ред. Известилац чнта тачку под 2 одборског извештаја. Председник — Сгављам иа гласање: ко је за то да се прнмп мишљење одбора нека седн, ко је иротпв иека усгаие? (Свп седе). Об.јављујем да је Скупштпиа усвојпла мншљење одборско. Известилац чпта тачку под 3 одборског извештаја. Председник — Сгављам иа гласање, ко је за то да сс усвоји мишљење одборско нека седи. ко је прогив пека усгапе? (Свп седе). Објављујем да је Скуинпниа усвојила мпшљење одборско. Известилац чнта тач. 4 одборског извештаја. (Чује се: да чујемо молбе сваку за себе). Председник — Јс лп вољна Скунштнна да сс редом молбе чптају? (Јесге). Известилац чпта: Сава Грујнћ ђенерал, моли Нар. Скупштнну, да му се уважи у указну службу :