Narodna skupština

НАРОДНД СКУПШТШ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

ЦЧЛАЗМ СПАКП ДА11 ЗА ОРЕМЕ СКУИШТИПСКОГ ГАДА -«—«—•IIРЕТ11Л АТ.'' 111'ИМА КРАЉКПСКО-СРИСКА ДРЖА ИП \ ШТАМИ АРПЈА

цепл је листу Г: ЈА 01'ВИЈУ 6 ДИН. М КСКЧII0 ОД ЈКДПОГА (140 ДИН. :)А отраик икмљк ноштлпосог оапк :1л 15 дцп. мкскчио

УРЕЂ.УЈУ СКУПШТИНСКИ СЕКРЕТАРИ Ранко Петровић, Доврослав Ружић, Љуб. П. Ћирић.

Број 138

СУБОТА 27 АПРИЈ1А 1891

Година I

(Васа МаиојдошЉ)

' 102 САСТАНАК 22 марта 185)1 год. у Бсогрпду 1| 1'ЕДСЕДАВАО ПТЕДСЕДиШС Димитрије Кати^ СЕК1'ЕГА1' Доброслав Ружи& (наставак)

Иитајте данас људе, који лове по рекама, да лн има рпбе, н оип ће вам казати, да пема заго, што се подмладак са дпнамитом упропаш1)ује и за то, пије ин чудо што рибе нема. Ово данас што нма забрана ио кривич. закоиу, то ннко не верма, иити ко води рачуиа, кад треба и како треба да се лови. Дакле, свакојако ја држим, да је потребно н целисходно, да се овај предлог усвоји, док се пе донесе закон о лоиу. Димитрије Катић — Ако рашчистимо питање, ради чега се доносн закоп о шумама, оида ћемо сс врло лако слижити и погодити у томе, да ли треба уснојити предлог Ђурђа 'Боровића или мишљење одбора. Цељ је овом закону, да сачувамо шуме. које аостоје и да потаомошемо гајење нових ихума. Кад је тако, онда настаје питање': да ли лов у опште упропашћује шуме?^ те онда бајаги да има места, да се унесе члан 6 4., којим се лов забрањује. Снаки ће признати, да лон ннје сатирао, нити ће сатиратн шуме. (Одобравање Скупштине)- II кад је тнко, онда оној забрани нема места. Још мање има местд да министар прнвреде пропише правнла. којима ће се регулисати овај одиос о лову. И ја сам за то, да треба уредити односе о лову, али никако пе могу одобрити, да такве неодређене одредбе уђу у шумски закон, по коме ће се сппечити и отежати ношење оружја по шумама. С тога сам за то, да се нредлог Ђурђа Ђоровнћа усвоји, а министру привреде оставнти да подиесе закон, којпм ће се лон уредити. Нема места ни нредлогу Радисава Мигровнћа, јер грађански законик регулпсао је то односе у начелу и само остаје, да се уреди право лопа. Дакле. не треба уноситн то у закон о шумама кад је грађански законик одредио, да сс дивљач сматра као непокретио добро, док се не изиуче из шуме, што значи, да прнпада сопственику шумо. Што се тиче повреде приватне својиие, крнвичпи закои казнн свакота, који учини повреду н нпкако се пе може узети за разлог то, што се један закон ие прнмењује, да зато треба донс1и другн закон, јер то би зиачило, да се неће прнмењнвати ни онај иов. Нека се тражи, да се ЗаКОНН орше, па онда пеће бнги шгетс од ловаца. Дак.1С, ја сам зато, да се усвоји предлог ТЈурђа Ђоронпћа, а ч.к 0 4, да од иадне.

Потпредседник П. Вуковић — Оглашујем да јс претрес свршеп. Ко је за то да се нрими иредлог Ђурђа Ђоронн11а, да се овај чл (14. избрише, иека седи; ко је нротив, иек усгаие ? (Већнпа седи). Објављујем, да је уснојен предлог Ђ. Ђоровића. Известилац Љ. Новаковић — Кад је Скупштина решила да се избрише овај чл. 64, онда у том смисиу има да се попране и нзмепе чл. 81. и 101. који стоје у нези са оним чл. 6 4. 4.1. 81. гласиће са измеиом према укинутом чл. 04. овако : Ч лан 81. Одредбе чланона 33, 34, 35, 37, 39, 40, 59, 00, 01, 63, ј овога закона важе и за општииско шуме. Председник — Прима ли Скупштина прочитани чл 8 1. са изменом ? (Прима). Известилац — Пошто је укпнут чл. 6 4., онда треба изоставити т, 11. у чл. 131., а т. 12. постаће т. 11. Председник — Прнма ли Скупштина чл, 13 1. овако изаењен ? (Прима) Известилац — Сад долазо они чланони, којн г.у нраћснн у одбор, радн редигонања, а то је нг првом месту чл. 103. Он по новој редакцији гласи. Чл Аи 10 3. ii покушај пресгупне шумско крнннце казнн се. Председник — Прима ли Скунштина прочитан чл. 103 оа нзменом? (Прима). Известилац — Код чл. 117. такође је учињена нона редакцнја. За овим прочита чл. 117. са допуиом. Чјан 117. Преоуда за шумску кривицу застарева за дне године од дрна, кад је ностала извршпа, а нступила за три месеца. Председник — Прнма лн Скупштина чл. 117. са доиуном? (Нрима). Известилац — II код чл. 119. учињена је иона редакцнја са донуиом. За овнм ирочнта чл. 119. са доиуном. Ч лан 119. Ко одсечо н украде нз шуме дрнета необорена, саднице, грађу :)а ма какву унотребу осудиће се да плати оипећеиом вредиосг украдеиог дрвета, по члаиовима 108 и 109 овог закона, на име накнадо, и затвором од 2 месеца до 2 годние. Ко украде обороиа дрна. казннће се покрај накиаде штеге, и затвором од 1 до 6 месеци.