Narodna skupština

11

V,

Поступање са манастирс^им и цр^вемим шумама. Члан 84. Са манастирским и црквенимшумама, над којима држава води надзо{» но члану 3 овога закона, поступаће се у свему онако, како је овпм законом наређ|6ћо за општимске или сеоске шуме, а на име но члановима: 34, 35, 37, 3<Ч, 40. 56, 58, 61, 63, 65, 67, 68, 69, 76, 77, 78, 79. 81 и 82 овог закона, и сви приходи и користм од н.мх припадају дотичнмм манастмрима и црквама.

VI. ПоступањЕ са приватним шумама (забранима). Члан 85. Са мриватним шумама сопственици имају неограничено мраво располагања. Али и приватне шуме и шумска земљишта, подлеже државном надзору, ако се палазе: а, по планинским странама и висовима, откуда долазе: устока, јаки ветрови и олујине ; б, по каменитим брдима, странама и обронцима, на којима шума има да снречава нагло отимање воде, спирање и одиомшње земл>е, образовање вододермна и поплава; и в, по свима несталним и мочарнмм земљиштима, нарочито полетећем песку. Члан 86. Сопственици шума и шумских земл.ишта, поменутих у члану 85 нод а, б и в, придржаваће се, при поступању с овима, мрописа и ограннчења, која за њих нромпше Министар Народне Привреде у интерееу одржања шума, друмова и другмх баштина. Члан 87. Ако сопственими шума иоменутих у чл. 85 овог закоиа, не би били у стању, да се при поступању са шумама и шумским земљиштем придржавају законских наређења м прописаних правила, Министар Народне Привреде може наредити, да им се дотичне шуме и земл>е, ради предохраче од штетних последица узму по чламу 9 овога закома у размену за другу општинску, сеоску или државну земљу, или да се такво земљиште одузме путем експропријације, и његова вредност исплати из н!умског Фонда.

VII. 0 попаши и х и Р° па ђ и » Члан 88. Бесплатно уживање монаше и жиропађе у државним шумама имају само становници оних оиштина, које су мрема тачци '2 чл 1 при промпсу имовине уписале у пописне књиге шуме у својим атарима и на њих нлаћају порезу. Државне шуме не могу се у будуће оптерећиватп ннкаквим новим уживањима или другим каквим теретима (службеностима). Члан 89. На уживање попаше и жиропађе у оиштиНским и сеоским шумама имају ираво сви становници дотичне општиие или села. Члап 90. Уживаоци бесплатне попаше и жиропађе могу пуштати у шума на попашу и жир само своју стоку која им служи за обрађивање поља и газдинство, а никако стоку туђу и куиљену ради трговиие. Члан 91. По шумама и шумским земљиштима, кад се ставе нод забрану за подмладу, па док подигнути млада шума толпко пе одрасте, да јој стока не може шкодити, не може се уживати нопаша и жиропађа. Тако исто не дозвољава се уживање попаше и жиронађе ни у ком случају на свима местнма наведеним у члановима 61 и 69 овоги закона. Члан 92. Попаша ночиње 1 Маја и траје до 1 Октобра, а жиропађа од 1 Октобра и траје до 1 Марта. Члан 93. Уживаоци попаше и жиропађе одговарају по члану 1()9 ов. ,, зак. за све штете, које почине у шуми њиховп чобани или стс^ка.