Narodna skupština

АРОДНА СКУПШТИНА СЛУЖБЕНИ ЛИСТ 0 РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

ИЗЛАЗИ СВЛКИ ДАН ЗА ВРЕМЕ СКУПШТИНСКОГ РАДА

НРЕТПЛАТУ ПРИМА СРПСКО-КРАЉЕВСКА

ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА И СВЕ ПОШТЕ У СРБИЈИ

ЦЕНА ЈЕ ЛИСТУ ЗА ЦЕО ОВАЈ САЗИВ :

ЗА СРБИЈУ

5 ДИНАРА

ЗА СТРАИЕ ЗЕМЛЈЕ ТОЛИКО ИСТО С ДОДАТКОМ ПОШТАРИНЕ

УРВЂУЈЕ СЕКРЕТАР СКУПШТИНСКИ

РАМЦ;О ПЕТРОВИЦ

331РО<Т 43

НЕДЕЉА 25 ЈУЛА 1893

ГОДКСКА. III

34 САСТАНА^ 10 јула 1803 у Веограду

ПРВДСЕДАВАО ПОТПРЕДСКДНИК, Паја ВуковиБ СЕКРЕТАР, Алекса Ратарац (НАСТДВАК)

(0 трошарини).

Министар Финансија Мих. Вујић — Доиста, господо, ако би се овим дала могућност да се нева законодавна власт нренесе на министра, ја бнх први био, који бп се отресао тога и за то молим да госнода, која говоре против овог члана, да прочитају први став члана 8-ог. Он гласи: „на пиво и друге трошаринске предмете, који се у земљи производе, трошарина ће се наплаћивати у самим радионпцама начином, који ће министар финанције нарочитлм упуствпма и правилима прописати". Ова упуства п правпла говоре дакле, о начпну, како ће се извршити нанлата трошарине. Ја у напред кажем, да не јашем на овом члану, али хоћу да вам кажем да само практични разлози захтевају, да ово стоји овако. То је н. пр. тај случај гато се пма често спора код Савета, јер, оно што може да се стави у упуствима и правплима, то не може у завон да уђе и онда може да се деси снор између мпннстра п приватних лица кад дође питање о начину извршења, који снор дође пред Државни Савет и овај може да каже, да то није предвиђено у закону и све што нпје предвиђено законом не може да буде. И тако се чесго реши тај спор у корист приватног а на штету државну. То је био разлог, због кога је и пре 10 стојало у закону и због чега треба н сад да ставпмо и да дозволимо да треба министар да пропише та правпла. Ја узимам за пример само један случај; на пример контролисање печења пива није довољно и ако уведемо сатове за мерење, онда министар проппсује и правила за пзвршење и ако се ко огреши о та правила, па га министар и казни, спор по томе долази пред Државни Савет па решење. Савет може да каже: тога нема у закону трошаринском и министар није имао право да прописује та правила, дакле, опет би била незгода, која је и пре била. Ја са своје стране изјављујем, да, ако госнода стоје на тој бојазни, да се ово може тумачити тако да министар може прописати нека правила и упуства, која ће имати силу закона, ја са свим одустајем од тога.

Милутин Гарашанин — Ија одустајем од речи, ако г. министар одустаје од последње тачке. Драгомир Рајовић — Господин министар дакле, изволео је одустати од ове последње тачке. Господнне мпнистре, ви сте тиме врло добро урадилп а ево за птто. Скупштина није одговорна а и Круна није одговорна, и онда ви би једини носили одговорност, што је учињено нешто што је противу Устава. По овоме дакле, Скушптина може министру да натовари на врат, што год хоће, алн он треба добро да гледа на Устав и ако нешто буде против Устава, он треба да каже: ја то нећу. Димитрије Маринковић — Ја, кад сам оно мало нре говорио, нисам циљао на г. минисгра нити рекао, да би г. министар заиста и издао таква правила, која се не би слагала са законом, ја сам само нрпнципијелно казао, да не би требало давати таква овлашћења министру за то, што су против Устава и што, ако бп се ово дозволнло код једног закона морало би после и код других закона да се понусти. Известилац — Ако је г. мннистар изјавио да треба да отпадну ова упуства, онда ја мислим да треба тако и да се усвоје и онда бп чл. 8 гласио овако: „на пиво п друге трошарпнске предмете, којп се у земљи производе, трогаарина ће се наплаћивати у самим радионицама начином, који ће министар финанције нарочитим упуствима и правилима прописати". Потпредседник — Претрес је свршен. Стављам на гласање: ко је за то, да се чл. 8 усвоји као што је сад про читао известилац, нека седи, ко је против, нека устане? (Сви седе.) — Објављујем да је чл. 8 примљен. Известилац чита чл. 9. Прима

ли Скупштнна

9?

10. Ирима 11. Прима

ли Скупштина члан 10 ?

ли Скупштина члан 11?

Потпредседник (Прима.) Известилац чита чл Потшредседник (Прима.) Известилац чита чл. Потпредседник (Прима.) Известилац чита чл. 12. Димитрије Маришсовић. — Ја бих имао да учиним једну примедбу на други став овога члана. Други ставгласп: „Царинарнице извиђају и суде само оне кривице, које се при самом увозу догодеиконстатују Ја држим да би боље бпло да се каже место „догоде" учине а реч „констатују" да се замени са докажу. Ова реч констатовати истина добила је у обичном говору право грађанства код нас, алп, мислим, да ће бити разумљивије за сваког, да се каже у другој реченици другог става: „које се при самом увозу учине и докажу."