Narodna skupština

Члан 3.

·Количину таксе одређује таксена тарифа, која је придана овом закону као његов саставни део.

Члан 4.

Правна и Физичка лица, која се у појединим предметима, који подлеже плаћању таксе, појављују као једна самостална запнтересована страна, подлеже плаћању једне таксе.

Члан 25.

Таксу не плаћају:

1. Краљ, Наследник Престола, и остали Чланови Владалачког Дома на сва писмена и исправе, које издају између себе без суделовања власти, као и на све узајамне преносе покретности на случај смрти;

9. Држава и све државне власти, а тако исто установе, заводи и јавне задужбине, које стоје под управом државе.

3. Дипломатски и консуларни представници страних држава у дипломатским и консуларним пословима, по узајамности.

&. Приватна лица, јавни заводи и друштва, која постоје у јавном интересу пи стоје непосредно под управом државних власти или самоуправних тела — цркве, манастири, еснафи, коморе и самоуправна тела (окрузи, срезови и општинеј, кад врше јавне послове у име државно и за државу.

5. Установе и заводи основани приватним средствима, ако служе на општу државну пли народну корист и у колико немају за циљ новчану добит, као што су: друштва привредна, војна, милосрдна, здравствена, витешка, уметничка, књижевна и у опште просветна = по одобрењу Министра Финансија за све своје представке и: писмена, које подносе државним властима, изузев такса у грађанским парницама.

Министар Финансија може одузети дато повлашћење, образложеним решењем, свима друштвима која постоје у време ступања овог закона у живот, као и онима која доцније добију ово повлашћење. .

6. Сиромашна лица, где долазе и пупилне и стецишне масе, кад докажу своје сиромаштво уверењем надлежне власти. Као сиромашна сматрају се она лица, која не плаћају више од 5 динара непосредног пореза без приреза и личног пореза на годину, а удове са више од троје малолетне деце и старешине задруга са више од троје малолетне чељади, а без пунолетних за-