Narodna skupština

:q

Ip

| IH )H

5 3»

:

\

о

че

1

: чим тако преливене и замазане, да се He M

ту · утврдити, да ли су биле лепљене п употребљаване.

Не може бити размене оних таксених ма-

рака и хартија које су мастилом, или другим оже

Размену таксених марака и хартија врши

· Управа Државних Монопола на молбу сопстве-

ника, уз доплату трошкова учињених за израду нових марака или таксених хартија. Молбе ове не подлеже плаћању таксе. Ближе одредбе о размени прописаће се правилима. Члан 12.

Такса се полаже:

1. Код правних послова, који се закључују или појављују у приватном саобраћају, бев посредовања власти, кад се писмено напише.

9. Код правних послова, који се код власти покрећу или се суделовањем власти права заснивају, преносе, утврђују, преиначавају или укидају, такса се плаћа кад се писмена власти поднесу или послови покрену.

3. Код исправа које су на страни пздане, изузев меница, за које важи одредба дата у тарифи, а које би по својој прпроди подлежале такси, када би се у земљи издале, ако садрже правни посао који важи у земљи, такса се плаћа у року од 30 дана, рачунајући од дана, када су унесене у земљу. Кад се обвеза испуни пре овог

4

рока, такса се плаћа при испуњењу обвезе.

Члан 138.

Начин, како ће се таксене марке лепити и поништавати, прописаће у границама овог и других позитивних закона Министар Финансија по саслушању Управе Државних Монопола и Државног Савета, правилима за извршења овог закона, која се утврђују Краљевим Указом на предлог Министра Финансија.

Справе за поништавање, које се пропишу правилима, дужне су све државне и самоуправне власти набавити из својих кредита за канцеларијске трошкове.

Члан 14.

На исправе у приватном саобраћају издане, сматраће се да такса није плаћена, ако марке не буду прилепљене или поништене по правилима за извршење овог закона.