Narodna skupština

ои; постоји су

+

о

ЧЕ

ка вт 1

Si

— ~

jan

са

мња, да је непстинито представљена, власт која таксу наплаћује, може ради наплате таксе нарочито утврдити вредност вештачком

проценом. Трошак око процене пада на терет онога који

је нетачно пријавио вредност.

Члан 24.

Џаследну таксу плаћају наследници, тари и у опште сва лица која цело или један део наслеђа, ма у ком виду, добијају према вредности наслеђа и степену сродства. Ова се такса плаћа на сву имовину по одбитку дугова који постоје. Кад поред наслеђа у земљи постоји и наслеђе на страни, онда ће се дугови одбити сразмерно вредности оба наслеђа.

Странци не плаћају таксу кад поднесу уверење да нашп поданици не плаћају таксу у њиховој држави.

Наследници оних лица који погину у рату не плаћају наследну таксу, а тако исто не плаћају наследници у првом степену сродства, кад вредност наслеђа износи мање од 1!00.000 дин.

лега-

Члан 25.

Ако је предмет наслеђа или легата оптерећен уживањем, онда уживалан плаћа таксу:

1. Кад је уживање доживотно.

а, једну половину ако је уживалац стар до 50 год.

6, једну трећину ако је уживалац стар преко 50 до 60 год.

в, једну четвртину, ако је уживалац стар преко 60 до 70 год.

г, једну осмину, ако је уживалац стар преко т0 година.

(Остатак таксе плаћа наследник.

9. Кад је уживање ограничено. на извесно време, онда бе узима једногодишња вредност уживања да износи 5"/, вредности имања, које се ужива. Уживалац плаћа такбу на ову врелпост, према времену уживања, а осталу таксу плаћа наследник.

Члан 26.

Месни свештеник дужан је известити општински суд о смрти сваког лица, у року од три дана, од смрти дотичног лица. Општински Суд дужан је известити судију неспорних дела п пореско одељење о смрти сваког ллца, које после себе оставља наслеђе, без обзира на то, да ли има малолетних или пунолетних наследника и

2:

11