Narodna skupština

50

рада у опште, Министар може оснивати нарочите курсеве.

Врсте курсева, наставне планове и програме, као и квалификације и сведочанства која се њима стичу, прописује Министар, по саслушању Главног Просветног Савета, нарочитим правилником.

П Уређење Министарства.

Чл, 4.

У Министарству Просвете су ова одељења; Прво Одељење (за научне установе, уметност и администрацију), Друго Одељење (ва средњу и стручну наставу) и Треће Одељење (за основну наставу и народно просвећивање у опште).

Оле 5.

Круг је рада Првог Одељења :

а) сва јавна и поверљива преписка Министарства, регистратура, експедиција, архива, општа просветна статистика;

6) књижница, службени орган и остала издања Министарства; секретаријат Главног Просветног Савета;

в) све што се односи на уређење и на личности виших школа, културних и просветних установа које долаве под управу овог Министарства (Акадедемија Наукаи Уметности, Универзитет, музеји, народне библиотеке, Државна Архива, Народно Повориште, Државна Штампарија, задужбине и др.) или које би се у будуће засновале и дошле под управу овог Министарства; надзор над свима овим установама; |

г) правна и спорна питања, уговори, управа, школским и просветним фондовима;

д) све што се одпоси на буџетске и рачунске послове Министарства, како је то прописано у чл. 28. Закона о уређењу Главног Државног Рачуноводетва и осталих Финансијских управа.

ђ) школски санитет и игијена, и

е) старање о подизању и одржавању школских зграда и других просветних домова.

ЛЕО Особље је Првог Одељења: начелник, правни референт, лекар, архитекте, статистичар, шеф рачуноводства, књиговођа и архивар.

Бле 7. Лекар ће, поред своје редовне дужности, вршити по могућству и дужност школског лекара на Универзитету.

У