Narodna skupština

. | | + 48 a | “ i } · да се предлог Господина Министра о уређењу бања може извршити на тт 6

пачин ако се у самом закону буде утврдило, да се утрошак на ове бање ин • оматрати као позајмица на десет година т.ј. ако би бања била у том року дафег, неком у концесију, да концесионар мора утрошену суму вратити Санитетскоо Фонду. На основу свега реченог Финавбсијски Одбор предлаже да после овено члана 3. односно 5. дође нов члан 6. који би имао да гласи: „Ови издаци прео и виђени предходним чланом имају се сматрати као позајмица из санитетскинот Фонда. Ако би која од ових бања у року од десет година била дата у концино свију, имаће дотични концесионар вратити санитетском Фонду суме, које су | 75 бање по овом закону утрошене«.

Предложени чл. 4. предлога постаје чл. 7. а чл. о. предлога постаје чл. гр

Финансијски Одбор свестан важности чувања народног здравља и изден така, који се у том циљу чине, мишљења је: да ув то треба обратити највејзај пажњу и на друге чињенице, које исто тако иду у прилог чувању народнило здравља. У том циљу Финансијски Одбор налази: да дотични Министар трееут да се постара за што већи број спремнијих болничких лекара као за то да 00 5) болнице буду свагда и у свако доба снабдевене свима потребама у најшир и пространству, јер би без тога и сви издаци на подизање болничких зграда бипо . илуворни. Исто тако неопходно је потребно у будуће обратити најозбиљнина. пажњу на наплату болничких трошкова, с тим да лица имовнијег стања ниши ком случају не треба ослобађати наплате болничких трошкова, како би сагбо права сиротиња ових трошкова била отлобођена.

Према свему изложеном целокупни пројекат имао би овако гласити: 1

Члан 1.

Овлашћује се Министар Просвете и Црквених Послова да из новца углавечав. школског Фонда“ може изузети и употребити и то: i

|. За подизање зграде за Технички факултет суму од 800.000: — aman. OD ће; се сума моћи издати само ако се израдом детаљног плана и по одржаној А [0 цитацији покаже као довољна. Иначе ће бити потребно ново одобрење Народкоц Скушштине.

9. За подизање зграде за Народну Библиотеку суму од 400.000— дих -

3. На име помоћни Академији Наука да може подићи своју зграду суџо од 200.000 дин. с тим, да се може за осталу потребну суму на овај циљ 6 дужшти код Управе Фондова.

4. На име помоћи Нишкој Школској Области за подизање тимназијб не зграде од 150.000 дин., и чачанској школској области за исти циљ суму VI 50.000 динара.

5. За дозиђивање зграда садашњих учитељских школа у Неготинууни Алексинцу суму од 250.000 динара. |

6. На име џомоћи сиромашним општинама за подизање зграда Haj MALO школа у пограничним срезовима суму од 200.000 динара.

7. Резервише се сума од 200.000 динара и намењује за подизање зграут: нових учитељских школа.

Члан 2.

(0 употреби новца, који преко ових сума претекне од „Главног Школовогс Фонда“, одлучиће се законом. Док то не буде овлашћује се Миннстар Просв из и Црквених Послова да може из њега чинити потребне издатке у случајеви“ за које не буде био предвиђен довољан или никакав кредит било у држена ном било у окружним, среским или општинским буџетима, било за подизана: оправке пли преправке народних и оправке или преправке средњих шкобрип било за разне потребе ових школа с тим да општине, срезови, окрузи Ооо дужни ту суму унети у нови буџет. O сваком овом издатку Министар Пру