Narodna skupština

90 4 НАРОДНА СБУШШТИНА

,

требнија а народ је сиромашан и не може сам ла подигне болницу.

Росподо, да не дуљимо лакрдију, јер су ово корисне ствари и треба само да похитамо да их што пре свршимо. Ја бих најлешше молио г. Министра, пројектанта овога предлога, да у 8. члацу у тачки 5. TOO речи „Лазаревцу“ дода и речи и „Ооко-бањи“ и да се према томе и сума повећа а све остало да остане, јер је ово потребно учинити не само ради овог краја него и ради целе Србије, јер они сиромашни аргати отуда могу да разнесу ту болест по целој Србији. — Молим р. известиоца да то прими као ствар правичну и корисну не само за онај крај већ за целу Србију.

Известилам, Вогдан Јанковић. — Ја примам ту измену.

Потпредседник, Коста Стојановић. реч г. Радивојевић.

Мих. Р. Радивојевић. Ја сам малочас напоменуо, да је Финансијски одбор мало пажње поклонио распореду овог новца. Једна од тих погрешака, које је учинио Финансијски одбор, то је тачка 5. прочитаног члана. Тамо је одређена једна сума новаца за подизање болнипа: у Градишту, Лазаревцу и Обреновцу. Финансијски одбор ако је желео, да се у тим крајевима подитну болнице, које ће одговарати ономе, што се жели, он је морао да одреди много веће суме за ту сврху.

За ове болнице дата ја мала сума 70.000 дин. Тосподо, ва ту суму немогуће је подићи болнице, које они крајеви желе, а још мање, да се за ту суму те болнице могу снабдети потребним материјалом. Зато бих молио Господина Министра, да за ове три болнице у Градишту, Обреновцу и Лазаревцу повиси суме тако, да на сваку болницу дође по 100.000 динара. Новаца за то повећање има, и тек онда, кад би свако од ових места добило по 100.000 динара за подизање болнице, несумњиво, могле би се подићи болнице како се желе.

Дакле молим Господина Министра, да се ова сума од 75.000 динара попне на 100.000 динара за сваку болницу па и за обреновачку.

Потпредседник, Њоста Отојановић. — Има реч г. Министар Унутрашњих Дела.

Миншстар Ужјтрашњих Дела, Марко Трифковић. — Овде су пали неколико предлога. Један је предлог, којим са тражи, да се повећају суме које су одређене за подизање болница, други пак посланици траже да се подижу још неке среске болнице. Ја не могу да примим ни један ни други предлог,

Ви сте господо, видели у овом законском пројекту предлаже се, да се један велики број болница подигне. За све те болнице треба израдити планове, прегледати их, извршити и подигнути болнице, а за то треба да прође много време и да буде ангажован велики персонал. То је једна ствар.

Друго, треба око тога администратирати, треба сем овога новца који има да се троши на подизање пи инвентирање болница, да се троши и на њихово издржавање. Ви сте видели, да смо и ове тодине знатно подигли буџет, и ако будемо одобрили да се поред овога великог броја болница

Има,

= | |

подигну још и друге болнице, онда ће тај ој0 (5 још више скочити, међутим материјална је не 0! гућност да се све то изведе. Ви сте видели де, HI. код овога санитетског Фонда две трећине иш 91 трошити на подизање болница а једна а оставља. се слободна. Нема сумње да ће изн 96 трећина санитетеког Фонда морати да се утртт · на подизање болница. Шо овоме закон, пројектштлојо смо израдили све окружне болнице и првоги н то тога реда, и кад се доврше ове 8—4 среске болкод у пројекту, ми ћемо имати 12 подигнутих среецо болница. Остаје нам даподигнемо још 69 болнининк сумом од 8 милиона и неколико стотина XH,HZ динара. Са овим остатком ми ћемо моћи појоп = болнице и у Соко Бањи и у Александровцу ин уд ницу у Аранђеловцу и болницу у Рачи и OOJANLOO у Бабушници и болницу у Богатићу и болнишиг.о свима среским местима где се не предвиђају (sd нице сад овим законским пројевтом. И не 64 среске болнице нето — како да их назовем мен оне болнице за специјалне болести као што јео! о: г. Узуновић поменуо болницу за сифилистичнонрн лести или као што има у Богатићу болницинит. очне болести. Очна болест 230 тодина постетоот Мачви и до сада није ништа урађено да сетроо лест сузбије, а ове године подигнута је болод за очне болести у Богатићу, али подигнута ту приватним кућама које нису најподесније за 65 ницу. Дакле морате и тамо подићи болнициниг овога санитетскога фонда, и ако за то пе додг 8 новаца из овога фонда, онда ће се буџетом добг м Ја бих молио Нар. Окушпштину да се не зн · нови предлози и допуне, јер ако изгласамо ин ом мимо ово што је предложено, то је за ову гол у: доста, а идуће године остаје да попунимо онно о ста, која нису у овом пројекту предвиђенанвно« две године урадићено оно што се није урадинхец 830 —40 година. Народни посланици треба | 20 задовоље и са радом владиним и са својиминјо ственим радом. ; Ја молим народне посланике да не ставто неке веће прохтеве. |: Што се тиче тражења г. Радивојевића, | „5: за среске болнице (усвоје веће суме са шп ов 90.000 дин., то је тражење неосновано. Ове 69 58 болнице, мислим да их има око 12, подигнујнти са мањом сумом, од 15.000 динара, а само | ОтЕ сковачка са нешто већом сумом, од 79 „00000. подигнута. Па кад су за све те болнице билето вољне суме од 50 и 60.000 динара, ја мислеконт ће и за ове три бити довољна сума од по Ћ On динара. || Ја ћу бити слободан да скренем пажњу Hd ној Скупштини да ce у Министарству Прива ради и закон о чувању народног здравља. у. -Е са подизањем болница, са овим појачањем среде за подизање неких наших бања и овај законнол вању народног здравља учиниће са своје 0 si врло много, да се народном здрављу поклојног: биљна брига и да се здравствене прилике зин народа знатно побољшају. Зато бих молио Ил ој сланике да о овоме више не дебатују нејбн приме овај члан како је предложен.

Поттредседник, Коста Стојановић. -- .. реч г. Ататоновић.

Fi