Narodna skupština

Рад. Агатоновић. — Право да вам кажем, јол господо, мене разлози, које је т. Мипистар naneo посла којих не прима предлоге, који су пали од изуза весних посланика, не могу да убеде. То су равгол лоза врло слаби и натегнути, и они су упнтреб(ва. љент овде само ад ћос, да се можда стиша струја [он која се овог момента појавила код његових друтот.това посланика, који су можда само зато проти тивни предлозима који су до сад пали, што нису тој они „били хитри па да сами траже оно што би зж желели. Јер г. Министар каже, потребно је, да би тко одговорио овом захтеву, који је стављен у овом ут пројекту, велико административно особље а он га ве за сад нема, и ако би се подигле болнице свуда здл где посланици траже, буџет ће се јако попети. Sl. Лепо, У члану 8. овог закона пројектовано је 28 дате зграде за болнице, које велике, које мале, које то окружних, које среских. Предлозима посланика ву траже се свега још две зграде, управо једна зграда ) ту Соко-Бањи, и извесна сума новада да се резерIRH више за болницу у жупском срезу, а г. Радивојети вић је тражио једну измену да се за три болнице: ) Y y Обреновцу, Гвадишту н Лаваревцу повећа кретд дит од 75.00: динара па 100.000 динара. Позут требне су дакле свега још две нове болнице. Па ови кад г. Министар има особље, да му 23 болнице зен изведе постепено, и кад буџет неће много да поуву расте за 28 болнице, онда како се може примити 264 разлог, да ће бупет порасти тако много за још једну шн или две болнице, за болнице у Соко-Бањи, Жупи, зт те се неће моћи да изврши тај планг! Зато, гоопд сподо, пека ми г. Министар не замери, не могу 1954 његовим разлозима да поклоним пажњу, нити ме тно они могу убедити у стварност, те налазим да Миони нистар греши што ово одбија.

(во је згодна прилика да се збиља помену и

Бан крајеви којима је болница потребна, и о којима су от товорили г,г, посланици, само ћу ја поред Соко 4 Бање да поменем и да додам н нишки срез за он који је збиља потребна једна сума да се подигне 20 болница на средокраћи у старом Заплању. да ту "сврху ми смо раније већ одредили из Менафисандука једну суму. Сад је овим законом треба п повећати, те да се она и подигне. Па кад се дакле пот уошште признала та потреба н за нишки срез, и "С. Бању, онда је г. Министар био дужан, да из#85 јави, не примајући на овом читању ове предлоге, ва да остави за друго читање, и да нађе модуса да мен измири све ове изложене потребе. Не може се, 50% тосподо, спорити потреба једне болнице у Соко 4 Бањи. Разлози за то потпуно су стварни, али се зн не може одбити потреба за оснивање болнице иу нишком срезу. За то има кредита а за одржање от те болнице потребна је мала сума, која не пове! ћава много буџет. Одржање болница може се изза вести и на други начин; у осталом, сам ће срез, о односно округ за народно здравље трошити много та више него за друге ствари. Држава, кад је у питању тен народно здравље не сме да пита шта то кошта. КГ Ми смо видели, да сте ви давали милионе на 955 сасвим безкорисне ствари од којих апсолутно ни н народ ни држава није имала никакве користи. Па овн-кад можете давати на разна бескорисна путовања, OH по Европи читаве милионе, кад можете одобрити сот"толике грдне вакнадне и ванредне кредите, кад

Зи ПАН Ата поло ДИН 200 O 21

налазите да има новаца да се даје мираз и ашанажа, онда не можете казали да за народно здравље нема пара.

Ја налавим да је Министар погрешио што је ово сад одбио; ја бих га молно да за друго читање о томе размисли и да подмпри захтева и моје а и других посланика, које смо чули овд. у Окупштини. Одбијати овако просто ове ствари, ја налазим да он нема зато никаквих разлога.

Подпредседник, Коста Стојановић. реч г. Илија Илић.

Илија Илић. — Посподо, влада је решила у овоме моменту да изнесе законски предлог да се овако концентрисан и једва прикупљени Фонд школски и болнички потроше и она је решила да одустане од онога што је законом предвиђено, дакле да те Фондове не потроши на установе које су законом предвиђене, нето на друге установе.

Влада је пошла са гледишта општег принципа : да подигне установе општета значаја, а не локалног. У место да подигне из те суме новаца основне школе она је решила да подигне установе од општег значаја, које дакле утичу на целокупан развитак нашег друштва. Због тога је у ча. 1. и унето да се подигне технички Факултет и народна библиотека. Решено је дакле да се да одмах сума која је зато потребна а не да се прчвари и натеже. Полазећи са ошштет принципа, првобитни пројекат био је да се подигну установе од велике вакности и од општег значаја, и то наравно у Београду. Отало се на гледиште да те установе стоје једна с другом у вези, те да због тога треба да буду у дентру, еде је највеће развиће и тде је највећи стицај људи, где у опште има највише материјалних средстава за то.

Доцније, утицајем са стране мења се првобитна, намера, и место да влада остане на оном општем гледишту на које је стала у почетку, она се решава да подиже и установе од локалног значаја, мањег еначаја.

Доцније, влада стаје на друго гледиште и каже: Ја ћу, поред установа од општег значаја, подићи и установе од посебног значаја, оне установе од посебпог значаја, које имају извесан општи значај а то су гимназије и учитељеке школе. Тако исто-стоји и са болницама.

Првобитним пројектом тражи се да се подигну само окружне болнице. Доцније се одступа од тог гледишта и све се више иде од општег ка посебном: тражи се не само да се подигну окр. болнице, него и среске, па се на послетку тражи да се подитну болнице и у срезовима, у којима то нарочито није потребно. Тражило се дакле да се

Има

сума намењена првобитно на подизање окр. бол= ница троши и на среске болнице, — и на тај начин неће ни окр. болнице бити, како треба,

него ће и оне бити полутански подигнуте.

Ја сам за то, да се прими владин предлог, да се подитну само окр. болнице, а не и среске болнице. Дакле да се прими онако како је првобитно предложено.

Ја сам за прву тачку предлога, подигну болнице другој тачци предлога,

дакле да се само окружне, а противан сам по којем има да се по-