Narodna skupština

6 Буе НАРОДНА СКУПШТИНА

По кривици Светислава и Милана Тодосијевића из Мрачајеваца в8бог одвођења част ми је извеелити вас, да су кривци били спроведени суду 19. јануара пр. године. Но суд их је вратио са примедбама, да се испитају још неки сведоци и донесе одлука по тужби приватног тужиоца, којом је предмету упутио три дела: доношење одлуке у смислу примедаба судских, чекање рока ва полатање таксе и испитавање сведока, што је продуживало ислеђивање због тога, јер су сведоци из три округа, па се нису могли лако добавити и испитати. Ислеђење по томе предмету, као и по осталима, морало је изостати и услед оскудице у персоналу. Један писар је летос био на двомесечној вежби, а по том одсуствовао, други комесар у бањи, који је умро, па је начелник срески ба једним писарем био претрпан радом.

Септембра месеца прошле тодине предмет је предат у рад Чедомиру Јанковићу писару, који та до сада још није могао окончати зат), што је заузет истрагом коју води по делу 13 убистава, 1 равбојништва и 83 покушаја убиства са тешким повредама, по којима је двадесети једно лице у притвору. Већина ових дела су стара, сва су врло тешка и компликована, те им је немогуће било прет= поставити случај Тодосијевића. Сем тога окривљени (Светислав одговара још за три дела преступне природе, која су у стицају и по којима се води истрага, с тим, да се истовремено за све оптужи суду. Истрата по свима овим делима приведена је крају, Тодосијевић ће најдаље за 15 дани бити спроведен суду по својим кривицама.

Бр. #52.

Заступа начелника ср. писар, Мих. Бекић

То је мој одговор на питање г. Милоша Милојевића. Председник, Андра Николић. Милош Милојевић.

Милош Милојевић. — Овај Светислав и Милан Тодосијевићи из Мрчајеваца, због којих г. Министар. одговара на моје упућено му питање, у 1909 тод. извршили су један грозан злочин, једно недело према једној угледној породици из Врњачке Бање. Они су извршили насилно одвођење честите девојке, Отаменке, ћерке почившег Лазе Милинковића, а пасторке Вукоја Џајића из Врњаца, повредили је и самовласно лишили слободе. да сва три дела одмах су оптужени ни, као што видите, сам г. Министар признаје, ла до данас нису предати суду, ма да је шеф моје партије г. Рибарац, још у пр. скуп. сазиву протествовао противу нерада власти у питању њихове кривице.

Ја верујем да код власти среза љубићског, где су ови неваљалци оптужени, постоје натомилани послови, али морам уједно веровати и у то, да су ова двојица разбојника пријатељи данашњег режима и неки „заслужни људи“, кад се противу њих за 2'|, тод. ништа није још коначно урадило.

Ја се надам да ће г. Министар, кад је већ упознат са овом ствари, настојавати, да власт среза љубићског ове зликовце што пре преда суду на осуду.

! = Има реч т.

Председник, Андра Николић. — Има р т. Министар Упутр. Дела.

Министар Утшјтр. Дела, Марко Трифкови! —- Ја мислим да г. посланик, кад је чуо овај из вештај, и кад сам верује, — а већу Окупштин је било нарочито говора о кривцима у среву љ бићском, — да сву криви томе натомилани послови! онда ја мислим да је његово тврђење, да се овишао | кривци не кажњавају зато, што су пријатељи оведно ] странке, неискрено. |

Ја ћу од своје стране урадити све, да се тат 0:

кривица што пре крају приведе, и зато што је срезу 5 · затрпан пословима, додаћу још једног писара A85 в. би могле кривице да се брже извиђају. || Председник, Андра Николић. — : Милош Милојевић. Милош Милојевић. вором г. Министра. – Председник, Андра Николић. — |. M слар Унутрашњих Дела има да одтовара на пи тања: T. Љубе Ђорђевића, г. Милисава Чолића ı т. Радослава Ататоновића, 5 Има реч г. Министар Унутрашњих Дела. Министар Унутр. Дела, Марко Фрифковининес __ Т. посланик Агатоновић питао ме је: Где си налаве акта о гласању села Липовца за одвајав од досадашње општине станачке у срезу алекси начком, округа нишког; и зашто одлука сељана тога села није до сада узета у поступак. На овено | питање Tr. Ататоновића имам да одговорим ово. (ЕР .0

акта била су у Министарству и враћена су да 60 БЛ извиди шта ће бити са осталим селима која сачинесо

њавају општину станачку кад се села Пруговајнот п Црна Бара одвоје. | По том предмету донета је одлука и 12 октобру прошле године спроведена су Народној Скупштини овим актом: На основу члана 8 закона о општини нама, част ми је спровести Народној СОкупштининити на оцену и решење сва '/. акта по предлогу за ра i труписавање општине станачке у срезу алеке начком, и то: акта о одвајању села Липовца засебну општину липовачку и акта 0 одвајању сели Шруговца и Црне Баре у општину пруговачку. Та се акта налазе сада овде у Народној Окуштао штини, | Председник, Андра Николић. — Има "реч Радослав Ататоновић. Радослав Ататоновић. — Акта су сад допинлтог у Народну Окупштину, тек после мога протеста, до мога протеста протекло је више од десет МЕ сеци. Та су акта, може бити, лежала у начелстве нишком, а може били и у министарству. Пре

ство и тражио податке и речено ми је ол начећ ника министарства унутрашњих дела, да тај пре поп мет није био у министарству. Сад г. Министар подноси извештај, да је бно у министарству, дам је министарство вратило, да пита, шта. ће бити 6 другим селима. ?

Ја сам слободан да напоменем, да до сада TT практика није практикована од надлежних власти шта ће бити са другим селима. То се, господ зна. (О селу, које се одваја од своје метрополи општине, води се рачуна, а остала села која |