Narodna skupština

би то ваши бпрачи вама одобрили, и кад би они сви осталш уз вас, ви би онда имали већу, јачу, солиднију већину него што је ова, коју данас ми имамо. (Гласови на десници: Тако је!)

Молим вас, господо, онога тренутка кад би ви то учинили, верујте, ми бп сматрали то као добро дошло и ни једног тренутка не би сетоме опирали.

На овој страни Окупштине поштовање парламентарних начела, прпврженост парламентарним устаповама толико је искрена и толико дубока, да ни једног тренутка у том погледу ни код кога не би било устезања. Међутим, док ви нисте то, док ви нисте заједно ви сте мањина. Г. Скерлић, да цитирам опет њега, и овде је исказао један његов погрешан надзор и учинио једпо погрешно упоређење. Г. Окерлић хтео је да покаже, да је стање у коме може бити да већина посланика у парламенту не одговара већини бирача у народу, нездраво, да је оно са уставне тачке гледишта 60лесно ни опасно. Он је упоредио то наше стање данашње са стањем које је било у Француској за време јулске монархије пред револуцију, од четрдесет осме године па је рекао: и онда је у Француској било тако, била је у парламенту огромна, већина, али је била огромна маса бирача која са том већином није имала ништа. Али, г. Скерлићу, разлика је у томе, што је онда у Француској та маса бирача, по систему изборпом који је вредео била искључена од права гласа, јер је цензус био толико висок, да преко 14—15 и више грађана Француских није имало права гласа.

Е господо, кад је такав случај разуме се да сви ти пунољетни грађани Француски, који су вршили све грађанске дужности, а којима су се одрицала битна уставна права, да су морали бити незадовољни и да су морали тражити револуционарним путем да својим правима даду задовољења. Код нас је сасвим друга ствар. Ваши бпрачи, бирачи они, који су опозиционе посланике послали у Народну Скупштину, имају апсолутно иста права Зао и они бирачи који су и нас послали у Окуп= штину. Изволите, ако они остану уз вас, то је једно питање, јер ви знате, господо, да је радикална странка претрпела своје прве велике губитке кад се спојила са једном другом странком; изволите и ви па пробајте, можла ћете бити боље среће. Док тога није, дотле смо ми већина.

Толико сам имао да кажтем, дните како знате.

(На десници бурно одобравање са аплаузом/.

а ваше је да ра-

Председник Верификационог Одбора, Драт. Т. Васић. — Господо, близу је 8 сати, а има још 20 пријављених говорника и то су ови:

Против:

Триша Кацлеровић, Димитрије Машић, Љубомир Молеровић, Гаврило Николић, Алекса Жујовић, Драгутин Пећић, Сима Катић; Пера Јовановић, Павле Маринковић и Отојан Рибарад.

За:

Михајло Срећковић, Обрен Вучићевић, Чеда Костић, Андрија Протић, Милош Бранковић, Милутин П. Дратовић, Андра Ј. Цветковић, Веља Вукићевић, Милорад Протић и Ранко Обрадовић.

(а ~! Дакле, ако би се пустили да сви ови гђа по би могли да сврше до 8 сати у јутру, и јаџн предлажем, да приступимо гласању по извешзн“ Верификационог Одбора с тим, да се овај одбором извештај има узети као основа за посебно“ он тресање. :

Драг. IIehmh. — Овога момента нешто је | |. више од 7',, час. Окупштина, по закону о ном реду, може да држи обично седницу до 8" али по нарочитом решењу та се седница хор рм продужити, Е

Кад ви, m. председниче, кажете да има 1 јављених око 20 говорника, онда молим вас, 05 пустите, да свака конституисана група из 6 #1) средине да 2—83 говорника и да продужимо 01 ницу још за један сат, те да сви говорници H3FH ] своје гледиште, па да онда гласамо.

Председник Верификационог Одбора, A Т. Вавић. — Ако Скупштина жели да продугтл рад, онда owo продужити, иначе He. (чује Не жели!)

Ко је за то да се рад продужи, нека. седког ко није за то, нека устане. (Већина седи)

Већина је седела и према томе не можемоом“ да продужимо. |

Драт. Пећић. — Реч је о томе да се 8 дужи седница. Већина је устала. /Чује се: НЕ и зато треба да продужимо седницу, а кад Ви! жете да није, онда нека г. Председник стави на нуто питање.

Председник Вершфикационо Одбора, Ад Т. Васић. — Имајте на уму да и кад би се 5: дужила седница, не би могла више од једног те трајати, јер ја немам те снаге да више издргуе Не можете ви од мене тражити да три дана ( = седим.

Међутим и из гласања попменце видели бин) је већина била противна даљем раду.

Милан Мостић. — По скупштинском пос.о0 нику све скупштинске конститупсане групе ши права да овласте из своје средине по једнога чете да се изјасни из каквих ће мотива гласати лт група за или против. У тој цељи тражим нај реч од Вас.

Група, којој ја имам част припадати жали није могла добити прилике да говори о овим борима у начелу и зато ћемо гласати за овај вештај у начелу са ограничењем да се издвоји рош Београд, округ нишки и избор опог послан из топличког округа, који нема ближе квали! кадије. |

Председник Верифинационог Одбора, Лил Т. Васић. — Ја стављам на гласање. Ко је! извештај, с тим, да он служи као основа посебе претреса, гласаће за, а. ко је против, гласаће прото

Изволите чути прозивку.

Милан Мостић. — То је ствар председником а не г. Пећићева, је ли устала већина или ни

Драг. Пећић. — Објасните, г. председнЕнг овом вашем помагачу, да буде учтив и Aa hr

Јаша Продановић. — Практика у нашеми им ламенту, и у другим парламентима, тражи, да при седник, ако се појави сумња, да ли је гласков седењем или устајањем било правилно, изађева