Naša književnost

Слуге у У 105

јем само један образ, да идем бос у недељу на мису, да пришијем видљив знак на капут, нареди било шта... ; Хвастја. — На коленима сам рекао.

Комар. — Ниси размислио шта је мушка част! Како бих ти више погледао у лице, како бих прошао поред огледала, како бих икад још отворио уста у друштву а да ме не изда језик»

Хвастја. — Рекао сам.

Комар (клекне и на друго колено). — Ако Бог не буде блаже

Хвастја (покаже). — Још и на друго!

Комар (клекне и на друго колено). — Ако Бог не буде блаже судио, тешко нама! (Устане).

Хвастја (мирно као увек). — Постарији сам, ожењен, троје

деце имам; али гледај: клечао нисам пред човеком. Комар (ћутке се окрене и оде до писаћег стола).

Управитељ (викне из собе). — Је ди Јерман већ дошаог

Хвастја. — Тешко да ће доћи.

Управитељ (дође на позорницу). — Здраво, драги господине Хвастја! Библиотеку прегледамо, човек не би ни помислио колико се увукло у њу корова и кукоља — сам Бог зна одакле!

Комар (који је сео за сто). — Ђавоље и Јерманово семе!

Управитељ. — Лутали смо, сви смо ми лутали, драги Комар!

Карактер нашег милог словеначког народа и свију његових појединачних удова такав је да му је потребно искуство, тешко и претешко...

Комар. — Шибе, шибе!

Управитељ. — Укратко, пристојно је и паметно, ако заборавимо на прошле дане, ако мислимо на њих само толико колико нам је потребно за поуку и опомену. Јер нема књиге драгоценије од књиге властите душевне патње. — Идите, драги Хвастја, идите и зовите ми Јермана. Ви сте човек трезвен, чиста срца и мудре речи. Вас ће послушати. Хвастја (поклони се и оде).

Комар. — Зашто да га наговарамог Ако се мршти, нека се мршти! Зар да га на крају још на коленима молимо да не игра на велики петак»

Управитељ. — Сетите се, драги Комар, како је отац поздравио блуднога сина. 7

Комар. — Али није ишао по њега.

Управитељ. — Драги Комаре, ви сте били увек тврди и неми-

лосрдни у свом убеђењу. Међутим хришћанин би морао да се моли за брата, који у заблуди лута. — (Узме у руку записник и прегледа га). Бојим се да библиотека неће бити велика. (Приђе полици, Комар за њим). Прешерна сте оставили.

Комар. — Нека остане у име Бога, После смрти су га обратили. Управитељ. — Грегорчич... Комар. — И тај се после смрти обратио... на чудесан начин...

Управитељ. — Ашкерц...

а ји