Naša književnost

ХАРАО НЕ ал

ЉИИВИЈИИВАИ,

ВАЖНИЈИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ЖИВОТА МАКСИМА ГОРКОГ

1868 98 марта родио се у Њижњем Новгороду Алексеј Максимович Пјешков. Отац — Максим Саватијевич столар тапетар; мајка — из малограђанске породице Каширина.

1569 Родитељи Аљоше Пјешкова пресељавају се у Астрахан.

1873—1874

Аљошин дед, Василије Васиљевич Каширин учи га црквеној словенској писмености помоћу псалтира и часловца. После тога мајка га за неколико дана упућује у грађанску азбуку. Баба Акулина, која прекрасно зна народне умозворине, казује му народне приче и песме.

1876

Аљоша полази у школу, али 060-

левши од богиња престаје да је похађа.

1878 Свршава основну школу у предграђу Сормова, Кунавину. (Добија похвални лист за одлично учење. У августу му умире мати. Шегрт у продавници обуће и слушче код газдарице. 1879 Ученик код рођака, цртача Сергејева. 1880 Бежи с посла и постаје слушче на лађи. Кувар Смури буди у њему вољу за читање. 1882—1883 Ученик код иконописца.

1883—1884

Статист у позоришту. Живи на периферији међу босјацима. Сведок јеврејског погрома у Кунавину. Одлази у Казан, с намером да учи. Живи међу босјацима, гладним студентима, проституткама и бившим људима. Посећује скупове револуционарне младежи у једној бакалници.

1885

Баштован код генералице Корн. Рад-

ник у пекарници.

1886 Упознаје се с писцем — народњаком Кароњином.

1887 Прелази у пекарницу Деренкова, који је отворио радњу да би се-у њој скупљала напредна студентска омладина. Упознаје се с марксизмом. 24 децембра покушава самоубиство, али је метак промашио срце.

1888

Из пекарнице одлази на село с револуционаром-народњаком Ромасом ради пропаганде, али им ситничарску радњу; коју су у селу основали, спаљују кулаци. Алексеј се враћа у Казан и ради код рибара. Постаје ноћни стражар на прузи.

1889 Полиција га тражи. Организује у омладини _„кружоке самоваспитања“.

Скоро месец дана у затвору, а затим под полициским надзором као политички сумњив. — Упознаје се с Корољенком. 1891 Лута по јужној Русији, Украјини и Кавказу, ради свакојаке послове и дејствује по омладинским кружоцима.

.