Naša književnost

210 3 Наша књижевност

лице извутра, него стварно играјући се, повлачи у ту озареност све што га опкољава. Тога тренутка обузима ме талас гласа који као да се прикрада и у његовој топлини, која умирује, разликујем врло јасне, врло озбиљне речи:

__ Можете писати. То се види из друге приповетке — „Ујка Ки: сељ“. Таквих Кигеља код нас је на претек. Врло је тачно да је од слободе пао у робовање. Жив човек Има таквих. А прича ако је краћа, даје прилике да се о њој размишља,

Нежност његовог гласа минут пре тога збунила ме је, а сад ме узбуђује због нечег сасвим другог: ниједан мушки глас није изазвао у мени такав снажан унутрашњи одјек као што је глас Горког, и он постаје још тиши, још озбиљнији, као да се прикрада и ето као намерно да испитује са свом строгости и може бити са осмехом, који као да прелети у тренутку — да ли ћу ја издржати 2

_— Писати можете и можете — бојим се да кажем — али то ће већ зависити од вас... ; -

Он опет тако гледа, као да ме лови. Ја се бојим, да ми се то само није учинило: његов сиви поглед облиле су сузе. То траје доста дуго да бих се ја могао преварити, и осећам да се труди да победи разнеженост и __ сада се не стидим то рећи, тога тренутка обузима ме збуњеност и одушевљење.

Истог момента Горки престаје да бива за мене Горки, каквог сам га ја замислио када сам улазио у кабинет. Тога тренутка постаје Алексеј Максимович — човек ослобођен сваких обавеза, са задовољством и лако одбацујући изглед који му је стално наметала слава.

Као да је једва чекао да види такву промену на мени, пита кас блиског познаника:

_—_ А сада —- хтео бих да знам — јесте ли много заузети >

Мршти се када говорим о служби и раду за новине.

—- А ево зашто ја тако: наше издавачко предузеће „Светска литература“ има секцију историских слика. Створен је, видите ли, план: створити велику серију драмских слика и инсценација за кинематограф, из историје и културе свих народа и векова — да, ни мање ни више. Почев од прастарих времена до Х1Х века.

Посматра ме искоса: подносим ли ја баш тако велико оптере ћење, и вероватно му изгледа да нисам сасвим придављен.

— Па ето, предложио бих вам: узмите кога му драго историског

јунака, кога ви необично волите или пак, — страшно мрзите, и напишите макар једночини драмски саставе ке Јесте ли икад писали драме» 6 :

— Покушајте. Пробајте.

—. Познајете ли историју културе» Добро, тако дакле. Узмите што год хоћете: Авакума — добро, Авакума. Наполеона, па добро, Наполеона... 5

— Поново гледа кроз прозор и као да отуда чита;