Naša književnost

Почетак битке 5 305

— Нацрти, — збуњен изусти Кузма Г ригорјевић. —. Фабрички нацрти. -

Он поче да тражи по капуту и вади неке РА али га пуномоћник гестом заустави.

=— Какве вредности»

Кузма Григорјевић отпоче потанко. да прича сав свој историјат: о томе како је кренуо четвртим возом, како су му вагон окренули на станици Лихаја према Баку... Из целе ове приче, дуге и подробне, било је једно јасно: Кузма Григорјевић је остао сам са својим товаром неоцењивих, како се он изразио, нацрта. МИ тада је први пут, само за тренутак можда, посумњао. у вредност својих пројеката, таквим чудним изразом погледао га је млад човек уморног лица.

Помоћник предложи: |

Како би било да вас пошаљемо на Урал самог, га све ваше хартије задржимо — касније ћемо их послати»

Кузма Григорјевић одречно замаха главом;

=— Ја и пројекти, — 0 Е он достојанствено, — једна смо целина,

= Доручковали сте» — упита пуномоћник, вадећи из фијоке стола бутерброт.

Кузма Григорјевић се захвали: да, ујутру је доручковао.

Пуномоћник дохвати бутерброт. Једну је руку држао на телефону, као да је сваког тренутка чекао да зазвони, и пажљиво: посматрао човека седих брижљиво поткресаних бркова.

= Једну целину, — прозбори он и, чини се, први пут за лес дан, насмеши се. Дајте обалу, — рече он, подижући слушалицу, и, узе од Кузме Григорјевића број вагона, нареди некоме тео да довуче овај вагон на утовар у пароброд 20:60 молац“.

Тридесет пет хиљада нацрта Кузме Григорјевића товарили су заједно са вредностима ростовске банке. Морнари, који су товарили пултове са нацртима, стављали су их једне преко других, везали их ланцем, и као да је кромтир, спокојно и равнодушо спуштали у унутрашњост брода. Кузма Г ригорјевић није могао да подноси такво грубо понашање са нацртима; За матрозе ово је био товар. Само товар. А за Кузму Григорјевића у тим сандуцима и пултовима с пројектима био је сав његов живот. Од грубог понашања са товаром један се пулт отворио — и нацрти полетели. Кад је старац спазио гле му све-