Naša književnost

Почетак битке. 303

За Исток су из дана у дан товарили хлеб, нафту и памук То су засад били најпречи товари. Једном му је диспечер при макао оперативни извештај и просто рекао:

— Шта се ви ту мувате са својим ормарима, набијеним хартијицама. Коме су оне потребне, ти нацрти, кад се све руши.. Баците их у море и престаните да мислите на њих. :

Старац је дуго и пажљиво ћутао и прочитавао оперативни извештај. Да, стање на фронту бито је врло и врло сумориз: Од Донбаса остало је још неко парче. Линија фронта под Москвом... Кузма Григорјевић дуго је стајао пред мапом отаџбине. мршави старац у дугачком капуту. Стајао је "он дуго крај мапе, у мислима као да је разговарао са фронтовима који су се вијугевом линијом протезали од мора до мора. Зар баш тако неполравимо стоји ствар, да ни он ни његових тридесет пет хиљада нацрта никад и никоме неће требатиг И ако се све рути; као што каже диспечер, онда зашто се бринути о некаквим хартијама, зашто тражити вагоне, зашто уопште живети. · Он пронађе ва мапи град, куд се евакуисала фабрика. Како је то да леко од линије фронта! Придиже се на прсте, да би га боље разгледао, овај далеки, сакривени град. М требало му је само тренутак ла замисли слику како фабрика ради — код високих пећи издаје ге ливено гвожђе, у мартиновим лију тенковски челик, и с његове душе је нестајало неке тежине, те се поново учвршћивао у мислима, да је још потребан, да би испунио државни задатак, сачувао, спасаб драгоцено пројектно газдинство. та

Кузма Григорјевић је схватао, да је сад. кад, је стање у земљи напрегнуто, најглавније — нафта, памук, хлеб. И без обзира на то није губио наду да ће му један вагон за љегсв ПРЕ ипак дати. На два вагона је већ престао да мисли.

· Пред крај треће недеље дали су вагон, у који је потоварио своје нацрте. Варон су прикачили теретној композицији за хи"не потребе. Биле су то педесет четири цистерне нафте, на репу жојих је, као педесет пети, био вагон Кузме Григоријевића. Обасјан успехом послао је телеграм на Урал Андрејеву: „Успешно ге прсбијам на Исток, — јављао је, — захваљујући преду:ре: тљивости железничке администрације. « Чинило му се да једно такво мало ласкање неће делу нашкодити. Кад су у фабрица добили његов телеграм, сви су се обрадовали. Жив је драги Кузма Григорјевић, а кад је жив значи и пројекти су читави. Андрејев одреди човека да трага за Кузмом Григорјевићем. Послаше му