Naša književnost

жабе | Књижевност

приведен крају рат против фашистичког противника — тај рату коме је жртвовано толико огромно људских живота и људских добара — финансиски и индустриски моћници Америке почели су да стварају свој сопствени фашизам. Војничка победа, коју су пре свега извојевале својом храброшћу и снагом Црвена армија и војске нових народних демократија, одговарала је америчком империјализму само утолико, уколико је уништила противничку конкуренцију - која је претила да постане опасна. Али победа над фашизмом отворила је истовремено нову еру народнодемократских слободарских стремљења. Она је ојачала онај део света који није вољан да своју националну самосталност трампи за америчке кредите и Унрине пошиљке. Далс, Маршал, Труман и невидљиви кардинали челичних банкарских трезора заводљивим опевањем свог „спасоносног плана“ и бруталним претњама атомском бомбом покушавају да увере народе да је Волстрит позван да влада светом.

Капиталисти Америке неће да схвате да има народа који се не продају. То је гангстерска филозофија господара трустова која све вредности живота изражава у доларима, која морал и бизнис спарује у неприродни брак, за коју је значај једног човека садржан у величини његове годишње зараде, и које чак религиозној привржености урачунава камату на другом свету. За ту филозофију сва мерила подређена су реклами и само рекордне цифре меродавне су за њу: још већи облакодери, још више аутомобила, још горостаснији прекоокеански бродови! Тукид, историчар Антике, рекао је још пре много векова: „Снага једне државе не лежи ни у бродовима ни у бедемима, већ у људима“. Свакако, бродови и бедеми били су корисни и грчком полису. Али од Термопила до Стаљинграда. пожртвованост и слободољубље човека било је оно, што је добро искованом оружју давало истинску снагу. Поред огромних профита, америчка цивилизација рекорда изазива и условљује огромне кризе, огромну беспосленост и огромну експлоатацију човека... Народи више не верују у рај Америке. Ни Америка више не верује у то. Није узалуд најмлађа америчка књижевност испуњена дубоком неверицом у човека и постала анархична, нихилистичка, мистична.

А у капиталистичкој Америци све се ради у огромним димензијама и са циничком лицемерношћу: укидају се слободе које је изборила радничка класа; под заштитом долара воде се брутални ратови против милиона грчких, индонежанских и кинеских бораца за слободу; распирује се нова расна мржња и, истиче захтев за доминацијом света који премаша све Хитлерове амбиције.