Naša književnost

ПЛЕНУМ УПРАВЕ САВЕЗА КЊИЖЕВНИКА ЈУГОСЛАВИЈЕ

Пленум управе Савеза књижевника Југославије одржао је 23 и 24 новембра састанак, коме су присуствовали, поред чланова управе, претседници и секретари удружења књижевника појединих република, као И уредници Рава „Младост“, УНИ ЕНОНИ „Република“, РТВ свет“, „Стварање“, „Преглед“, „Нови ден“ и „Летопис Матице српске“.

У рефератима, корефератима и исцрпној дискусији дошла је до израза општа тежња да се наша књижевност подиже и развија у најужој вези са свестраним економским, политичким и културним напретком наших народа на путу планске, социјалистичке изградње, са новом стварношћу наше отаџбине, с њеним међународним положајем и доследним залагањем за праведан мир и истински демократски поредак у свету.

С тим у вези, а водећи рачуна о нарочитим задацима који из тога произлазе за нашу савремену књижевност и УРУК књижевника, пленум је донео следеће одлуке и закључке:

1) Увиђајући потребу да се наши народи, сједињени у борби за слободу и за изградњу, и на културном пољу још више зближе и упознају како би сва значајнија остварења културе и књижевности појединих наших народа постала општа својина и нов чинилац нашег општег културног и друштвеног напретка, пленум је поставио пред све наше књижевнике 32датак да организованим радом допринесу остварењу тога циља, појачавгјући културну и књижевну сарадњу између братских република. У ту сврху одлучено је, поред осталог, да чланови Савеза држе предавања у свима нашим републикама, да часописи у већој мери објављују прилоге писаца, приказе књига и редовно библиографију из других република, да се организују књижевне вечери у којима ће учествовати књижевници из свих република, као и књижевне вечери писаца у другим републикама, итд.

9) Решено је да се што је могућно више појача и развије стваралачка књижевно-уметничка и друштвена активност свих писаца Југославије, као и делатност Савеза, и то како кроз унутрашњи рад удружења књижевника тако и учешћем удружења у културном животу и подизању најширих 6 родних слојева. У ту сврху донесене су одлуке о појачању стваралачког контакта писаца у појединим удружењима, о оживљавању и подизању нивоа постојећих часописа и покретању нових. Тако је одлучено да Савез отпочне са издавањем петнаестодневних књижевних новина, да приступи издавању повремених алманаха са прилозима из свих народних република.

3) Стављено је у задатак свима републиканским удружењима да посвете пажњу и материјалним условима живота и рада свих чланова и кандидата и да се свакодневно, свестрано и непосредно заузимају за обезбеђивање тих услова. Посебно је размотрен положај мањинских писаца.