Naša književnost

6 Књижевност

Посебно питање наших часописа — то је питање сарадње из других република.

Може се констатовати да је до те сарадње, у извесној мери, дошло тек у последње време. Али питање стварне, живе, пуне сарадње писаца у часописима других република, питање од тако ве ликог значаја за још дубље међусобно упознавање наших братских народа, сједињених у борби и у изградњи заједничке отаџбине још увек очекује коренито и одлучно решење. Уредништва часописа и писци тај проблем могу и морају да реше. Али колико њихов, то је и проблем управа и републиканских удружења књижевника као и сви остали наведени проблеми. Међутим, чињеница је да наше организације писаца, управе, секције, удружења тим проблемима нису делотворно пришле, и да ти проблеми пред читавим нашим Савезом стоје као препрека која се не може мимоићи, него се мора савладати.

Ни у једном нашем центру није од конгреса до данас одржана књижевна приредба на којој би учествовали писци из свих наших република. Та појава аналогна је појави никакве, или врло слабе сарадње писаца у часописима других република, и у општекултурном а књижевном животу наших народа има озбиљан негативан значај. Пред нама је неодложан задатак да јединство наших народа манифестујемо и путем добро организованих, садржајних и високо уметничких књижевних приредаба у којима ће учествовати најбољи писци из свих наших република.

Савез књижевника Југославије мора систематски, организова-

није да прати све значајније појаве књижевности у свима нашим републикама, да би непосредније могао да подупире развитак наше "књижевности и наше културе уопште. Ради остварења тих задатака, поред осталих мера, неопходна је потреба да се у Савезу формирају комисије за поједине књижевне гране, које би пратиле појаве и развитак свих књижевних грана у целој земљи. __ Наши књижевници морају да појачају културну и књижевну сарадњу између братских република да би, још дубљим упознавањем свих наших народа са њиховим културним традицијама, тековинама и савременом књижевном активношћу, то познавање постало наша општа својина и нов чинилац нашег општег културног и друштвеног напретка.

На стање и развитак наше књижевности, на субјективне и објективне услове стваралачког рада наших писаца, у значајној мери треба и може да утиче и унутрашњи живот и рад удружења књи-

,