Naša književnost

= о Еол

ОСВРТИ

АМЕРИЧКИ МИНИСТРИ ШТИТЕ ФАШИСТЕ

Члан _ парламента, претставник демократа Себес (држава Илиноис) протестовао је против дозволе 0твореном фашисти Џералду Смиту, који стално изражава своје симпатије Хитлеру, да држи зборове на јавним местима. Министар унутрашњих дела САД. Круг, изјавио је у вези с тим да фашисти имају право да држе зборове на сваком јавном месту и да он нема права да им то забрани, сем ако фашисти „не нарушавају законе“.

ПОСЛОВНА ПРЕПИСКА КАНИБАЛА

Међу уредно регистрованом преписком концентрационог логора у Ошвјенћиму (Пољска) налазило се прилично пословних писама познатог немачког концерна „И. Г. Фарбениндустри“, који сада ужива нарочиту с"заштиту највећих америчких пословних људи. Ево извода из те преписке:

У вези с преком потребом да се изврше опити с новим наркотичним средствима хтели бисмо од вас да добијемо партију жена. Сматрамо, ипак, да је цена 200 марака од жене превисока. Ми не бисмо могли платити више од 170 марака“. „Потврђујемо вам да смо

примили 170 жена“. „Без обзира на њихову изнуреност, моћи ћемо их искористити“ „..„Опити су извршени, сви њима подвргнути поумирали «су. Ускоро ћемо вас известити о потреби одашиљања нових жена.“

ХОЛИВУДСКИ „СТВАРАЛАЧКИ ПРОБЛЕМИ“

После Трумановог позива Американцима да „помање“ једу, у Холивуду су одлучили да покажу велики пример „патриотизма“, и да при снимању не употребљавају права јела, већ вештачка, сем у случајевима кад глумац мора да их једе. Међутим су ћурке од хартије и воће од пластелина сувише много стајали и студије су сценаристима поставиле категоричан услов — да избегавају уопште сцене са јелом.

ЗАБРАЊЕНО ЈЕ КРИТИКОВАТИ ТРУМАНА И ИЗГОВАРАТИ РЕЧ „ИМПЕРИЈАЛИЗАМ“

У Чилеу је објављена званична заповест власти којом се категорично забрањују „икакви изгреди против Сједињених држава а још мање против Труманове личности“. Та заповест најстрожије забрањује да се реч „империјализам“ употребљава ма у каквој вести, а и да се „критикује Франков режим“.