Naša književnost

Хроника

ни кроужок у коме ће учествовати и сасвим млади и чланови Савеза писаца. Кружок намерава да оствари низ читања, дискусија, У Софији и унутрашњости, да објављује омладинске зборнике.

БУГАРСКИ ПИСЦИ 0 ЈУГОСЛАВИЈИ

У „Литературном фронту“, омладинским листовима и часописима, сваки час се сретне чланак, песма о Југославији, о њеној борби за време рата, о стваралачком полету после ослобођења.

Књижевници с" који су посетили пругу одмах су по повратку објавили своје утиске са тог пута у дневној штампи и часописима, кроз чланке и песме. Георгије Бачваров у песми „Под Коњух планином“ вели кад „под карбитским лампама Коњух планина звони од лопата, чини ти се воде одлучну битку смели Титови партизани.“ Млади песник Иван Бурин после повратка са пруге објавио је „Песму за Шолају“ у којој на крају вели, иако је песма необично топла, иако дочарава нашег хероја: „Разумем, како сам мало рекао у тој простој песми за Шолају, али сви у тим гнездима горским вечно ће да га памте, да знају.“ У песми „Бригадирка Мунира“ Бурин је дао слику наше нове босанске девојке која светла лица, окупана знојем, у мирису карбида буши тунел у Врандуку. У једној од најнежнијих строфа каже;

„Свима нам се свиђа Мунира,

крадом је гледамо, у строју,

кад почнеш од командира

па свршиш на малом Радоју.

Заљубљени смо у њен корак

у ход што на срну сећа, у осмех јасан, кротак,

У здрава, снажна плећа.“

2

143

БУГАРСКИ КУЛТУРНОДРУШТВЕНИ ЖИВОТ

Бугарски културни друштвени живот је врло жив. Бугари имају на стотине позоришних колектива, хорова, самосталних уметничких ансамбла. У последње време се све више намеће још један облик културног изграђивања: организовано читање и јавно расправљање о уметничким књижевним делима. Читају се у огромној већини дела совјетске литературе.

Бугарска класична књижевност као и наша била је под утицајем руске књижевности. На делима совјетске књижевности народ се учи како да се бори, претив спољних и унутрашњих непријатеља изградње и обнове домовине. Код бугарске читалачке публике огроман успех је имала Макаренкова „Педагошка поема“, „Како се калио челик“, „Млада гарда“ и „Срчаност“ Вере Кетлинске, као уметничка дела, а у исто време су ове књиге извршиле велики васпитни, морални утицај. , У проблемима које ова дела постављају види се решење низа важних питања која живо сежу у бугарски живот. Јунаци тих дела служе као примери достојни да се за њима пође“. „Совјетска књижевност је штит у рукама бугарских читалаца против идеолошких насртаја империјалистичког фронта. („Културни живот“)

РАД СОФИЈСКОГ ОМЛАДИНСКОГ ПОЗОРИШТА

Омладинско позориште у Софији само у првом тромесечју је играло педесет пута комад С. Михалкова „Црвена веза“, Голдонијев „Нови стан“ и један Маршаков комад за децу двадесет и осам пута. Позориште је дало укупно 81 претставу коју је посетило 76000 људи,