Naša pošta

231

Шта би се овим добило > На првом месту то, што међу чиновницима не би било суревњивости због хонорара, као што је то досада било. Добило би се и у томе, што би се код оних наших службеника, који би желели да буду наставници, створила жеља да дођу до већег знања које ће им подићи углед и препоручити их код Пошт. управе ва места наставника школе од чега ће и струка имати користи. Настава би исто тако добила, много, јер би била марљиво и без журбе спремљена. Погодним

· распоредом рада дала би се ђацима могућност, да, како сем | напред навео, са својим наставницима проуче сваки поједини предмет и да га одмах знају и на пракси применити. Најзад овај би предлог требало прихватти и зато, што би у питању била и внатна уштеда, пошто би отпали сви издаци који су досада на име хонорара плаћани из држ. касе наставницима п. т. школе.

_Хонорарни наставници били би људи ван наше струке. Оки би били плаћани од стране Пошт. управе за предавања, која у току одређене године буду у школи одржали. По мом мишљењу, хонорарне би наставнике требало узети за војну поштанску службу, која се и сад предаје, ва француски језик и за хигијену. Плаћање хонорарног наставника за француски језик многоструко би се исплатило, јер ако би се са нашим матурантима две године ваљано радило, ми бисмо од њих имали не само п. т. чиновнике који само са успехом решавају „ђишјебп“-е, што ву неке наше раније школе имале за задатак, већ људе који се изврсно служе једним страним језиком, и који нас могу врло добро свуда претстављати, а који би нарочито били погодни ва старешине или п. т. чиновнике пошта на граници велике нам Краљевине. Познавање једног страног језика дало би, сем тога, могућност таквим нашим службеницима, да кроз књиге тога народа прате и напредак струке, и од тога дођу до користи и они сами и њихова најближа околина, Та сазнања дала би још и потетрека многима од њих, да кров наше часописе пишу о стручним стварима, и тиме и нас остале посвећују у тајне, које су биле њима лако приступачне. Све, пак, ово ишло би на корист општем напретку струке, временом је подигло на већи ниво, а наше колеге испуњавало радошћу да су службеници једне такве установе.

Знање из хигијене корисно би послужило нашим колегама.

у кући и канцеларијама, јер не треба забораити да ће многи бг њих по свршеној п. т. школи ићи да прихвате дужно старешине поште у коме удаљеном месту, па ће им тамо најмања поука, која им је приликом предавања дата од стране лекара, врло добро доћи. Кад се говори о корисности оваквих предавања, не би требало пропустити и нарочито неподвући корисност девинфековања пошта, што би могао практично да изведе један наш свршени ђак. п. т. школе увек, кад то потреба. вахте.