Naša pošta

243:

Али зато на другој страни, срећемо рефлекс нечега другог. Г. Дим. Љ. Грудић, начелник Мин. ун. послова у пензији, међу своје успомене из живота пок. Драшковића на Крфу, бележи:

„Свако јутро, кад би се пок. Драшковић обукао, долазио је у моју собу и одмах прилазио генералштабној карти. Ако су наши напредовали и првене заставице биле померене напред, сав задовољан, враћао се у своју собу за рад.

Референти из разних одељења тога дана су добро пролазили. Ако би наши на фронту мало попустили, постајао је сав нервозан. Стари чика Тима Станимировић, инспектор, сада већ покојни, који је на Крфу вршио дужност начелника поштанскотелеграфског одељења, изјутра би отварао врата од собе, у којој је радио, а која је била до моје собе и питао ме: како стоје барјачићи. Кад бих му казао да је добро на фронту, спремао је све што је имао на потпис, а ако ву наши попустили, тога дан се није смео ни јавити пок. Драшковићу. Говорио би у шали: данас наши барјачићи стукнули назад, па ја не идем код министра, нити му носим акта на потпис“. („Правда, 26 јул 1931)

„Наша пошта“ стоји на расположењу сарадницима пок. Драшковића, из п. т. т. струке да проговоре о његовом раду у том домену, из времена оних бурних историских дана, кад отаџбина бијаше поробљена а њени синови под туђином или на туђем земљишту. У архиву централне управе п. т. стурке налази се богати материал са Крфа о п. т.т. установи из тог периода, који још није искоришћен. Писац, који га обради, даће значајан прилог за историју наше п. т. т. струке.

СТРУЧНЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ И ВЕСТИ

— П. т. весник Мин. саобраћаја, у св. од 16 јула, саопштава, поред осталог, објашњење о додацима с обзиром. на 5 388 Ч. з., распис о комисији за утврђивање здравственог стања службеника као и резултат полагања држ. стручних испита службеника п. т. т. струке.

— Радио, илустровани недељни часопис, који излави у Београду (Ускочка 8), стално напредује. Саопштава, поред домаћег и страног програма радиа, разне забавне вести и донови успеле илустрације о лепотама и култури наше државе. Претплата је 140 д. годишње, 70 д. полугодишње.

— Робпа с1авп:к, Кој ал џи Гјиђјат, ровгао је сјазЏо Пгаувке векеће Џаешепја р. |. |. зи Њекшика. Џ пчуодпота бјапки ђг. од 1 аусивба соуог о 60ј рготет а па озгаје ауе =ђр. допова збгиспе 1 зеКејаке уези. Повадабија игедик а. Јодко Јајкбе таћуаНо зе па штедилбКота ровји; поуј игедојк је с. Јоко Сатара.