Naša pošta

245

— Швајцарски пошт. часопис, у свесци од 1 јула, доноси слике 24 пошт. службеника који су од 16 априла до 15 јуна 1931 навршили 40 година ефективне службе.

— Д-р Бауер, шеф отсека Генералне дирекције п. т. т., издао је књигу о 50 годишњици телефоније у Швајцарској. У Швајцарској је, као и у многим другим земљама, телеф. служба првобитно била у приватним рукама па ју је затим држава преузела. Књига даје историски приказ телеф. службе у унутрашњем и међународном саобраћају. Нарочито говори о тарифској политици.

про јри фа њ вр во по Ад та љета кол . -Ревав наслов носи књига г. Албера Анри-а, начелника министарства у Белгији, у којој расправља питање државе и њене администрације. Проучава питање како би се могло побољшати државна. администрација. Инвоцира речи које ву се чуле на Међународном конгресу административних наука у Брислу, да у савременим и административним доктринама речи индустријализација и комерциализација немају смисла. У јавним службама, пак, може се применити оно што је добро у приватним администрацијама. Писац ставља п. т.т. струку у ред сродних струка: желевнида, поморства, ваздухопловства, које су саставни део државне суверене акције. Њима, као таквим, држава располаже у миру као и у рату. Одбацује систем приватне експлоатације. Тиме брани подизање нивоа те службе, интерес корисника и колективности. Писац истиче мане државне администрације, кад се развија „бирократија“, кад се практични дух гуши у формаливму и пискарању. Тражи начина како би се избегло да се честим променама министара губе створене ориентације. Лек је у стварању програма и перманентних тела која би на њима радила. Наравно, и овде се поставља питање, да одговорном министру не буду веване руке.

— Р-- СпПабћег НоеПгпо де Миапјећ: Розљђађабаба; Јепа 1930, стр. 60. Брошира садржи методски и систематски преглед статистике као науке. Говори посебно о п. „статистици која мора бити заснована на научним принципима

с Ка шато Магбло Медтапо: Сеостатта ровђа! пп усева Мадмла 1931, стр. 109. Приручна књига за пошт. службенике.

— Правда, 6УПТ. Букурешка штампа је сазнала са великим негодовањем, да је на захтев приватног друштва за експлоатацију румунских телефона, тарифа за међународне телефонске разговоре између Букурешта и Београда повишена троструко од досадањег износа, а истовремено су укинуте све повластице ва новинарске разговоре. Листови наглашавају да ће такво абнормално повишење цена дејствовати прохибитивно на телеф. саобраћај између две суседне и савезничке вемље и да ће се тиме уместо да се зближе штампе и привреде Југославије и Румуније, оне удаљити.