Naša pošta

223

варају одредбама новог закона о чиновницима. Кад се укидају одредбе специјалних закона донесених пре закона о чиновницима, не сме се ни мислити да се специјалним законом појединих струка, донесеним после њега, укидају или мењају одредбе општег закона о чиновницима.

Тај је принцип инвоциран и у питању да ли да се закон о саобраћајном особљу односи и на особље п.т. струке Решено је негативно. Речено је, збогтогабаш што је у 5 1 закона о чиновницима предвиђено да тај закон важи и за службенике п. т.струке-

Квалификација за звање почев од треће положајне групе на више нормиране су, дакле, 559 закона о чиновницима. Ме њати их, како се намерава, претстављало би практичне и правне незгоде које напред истакосмо. Ничим се не може оправдати да се у п.т. струци, мимо других струка, ограничава избор начелника у п.тл, уп ави Мин. саобраћаја, наиме да начелници могу бити само са правног или техничког факултета. Један математичар, на пр., са философског факултета не би, школском спремом, био мање подесан за начелника одељења у пл. уп рави него ли један инжењер са техничког факултета, који није са електротечничког отсека. То исто би могли и рећи за неке друге спреме. Потврду тога имамо у искуству код нас и на страни.

Конкурсом Мин. саобраћаја, од маја 1931, траже се за пл. с руку чиновнички приправници са дипломом техничког факултета — електротехничког отесгка. Како се то траж за приправнике п.т. струке, још пре би се морало тражити за начелнике у истој струци. Међутим пројекат закона о организацији Мин. саобраћаја ниј: водио рачуна о тој елементарној истини, већ у том погледу уноси норме као што је било у Мин. грађевина. И највећи административни суд — Државни савет, и рачунски — Главна контрола, као ни друге струке не праве таква искључења. Ничим се не оправдава увођење таквих норми и ограначења у п.т. струци, којг су супротне основним законима: о уређењу Врховне државне управе и о чиновницима. Такви "ексклузивитети, поред свега другог, те личних мотива и консидерација, коче ход напретку који мора бити главни и крајњи ЦИЉ.

Очевидно је да би комисијом пројектоване одредбе закона о организацији Мин. саобраћаја:дасеукине положај помоћника министосва са пл. струку и место њега постава генерални директор, — биле супротне новом законодавству, понао об у даном случају основном закону — о уређењу Врховне државне управе,

И то тако пројектоване одредбе закона о организацији Мин. саобраћаја: да се измене квалификације за највиша звања у пл. струци биле би с протне у даном случају основном закону — о чиновницима.