Naša stvarnost

PETAR KCČIĆ 39

I na pravoslavni živali ie oslobodilački pokret spočetka ; i sredine 19 vijeka izvršio odlućan uticaj. Iz objavljenih Bečkih arhiva (Vladan Diordjević: „Crna Gora i Austrija”) vrlo se jasno vide veze hercegovačkih i bosanskih ustanika sa Srbijom i Crnom Gorom. U tom periodu će ta orijentacija na Srbiju biti prvenstveno kod seljaštva, a nju će uobličiti tek srpsko gradianstvo koje će se življe razviti tek po dolasku Austrije u Bosnu i Hercegovinu. 1 kod pravoslavaca će odlučivati razlozi za razvoj ka srpskoj nacionalnosti manje više slični onima kod hrvatskog življa za orijentaciju ka hrvatskoj. Ali je tu bilo i nečega specifičnog: katoličko seljaštvo nije bilo u tako velikoi mjeri kmetsko kao pravoslavno.)

Svi pokreti seliaštva u Bosni toga perioda su prvenstveno pokreti srpskog seljaštva. Pravoslavni kmet je gledao u Srbiji zemlju bez aga i begova isto onako kako će kasnije bosanski i hercegovački srpski gradjanin gledati u njoj zemlju slobodnog kapitalističkog razvitka. Nasuprot tome, katolički seliak u Hrvatskoj neće moći da vidi seljaštvo oslobodjeno od feudalnih odnosa i njegova orijentacija neće biti tako živa kao samog gradjanstva. Orijentaciju pravoslavnog seljaštva u vrlo ranim periodima na Sr- – biju, Kočić je takodje zapazio („Zmijanje” — intervencija „svijetlog kneza Mihaila” da se Zmijanicima vrati zemlia). Srpsko gradjanstvo ie u tom periodu nerazvijeno i nije ioš zrelo da gOvori samostalnim jezikom u društvenoj borbi, a kada bude najzad progovorilo svojim jezikom, biće kasno i biće sve to Dipavo, mucavo, mekoputno, puno prosvietitelistva i prosvjećivanja, ali bez zamaha za odlučnijim društvenim preokretima.

(Nastaviće se)

MILO NIKOLIĆ

1) Usljed slabosti i oportunizma hrvatskog gradjanstva u borbi protiv Austro-Ugarske i hrvatsko seljaštvo će ostati po strani i tek će se Dpojavom seljačkog pokreta braće Radića, osobito poslije 1918, biti obuhvaćeno u pokretu za nacionalne i socijalne slobode: ono će tek tada — 1900 godine — moći da se formira kao posebno organizovan društveni faktor.