Naša stvarnost

BERAČI DUVANA 43

riše oštra aroma nikotina — čitavo jedno blaženstvo za strasne pušače.

Pogledajte sada: nema ništa HNOVOB. Olinjali krovovi. Nahereni su doksati. Prljava su dvorišta i po njima kvokoće heka kokoš. A u sobama svuda duvan. Uskoro će početi da se „kalapi”. Svaki se listić mora nanovo preglačati, složiti i klasificirati po boji.

Samo je jedna nada u dušama berača: u otkup duvana. Za tu nadu je vezano sve. U danima kada je duvan klasiticiran i povezan u bale, samo je ta misao oko koje se sve okreće. Zbilja, postoji, tamo dole, još jedna groznica: to je duvanska Eroznica. Ona sada trese.

— Kakve će biti otkupne cene?

Treba to razumeti: monopol je jedini kupac. Kako se tamo odredi tako će i biti. Zato se može samo verovati i nadati se.

*

Najzad...

Siva betonska zgrada duvanskog stovarišta. Mutno i tmurno decembarsko jutro. U daljini polegle magle.

Kakav dan!

A kako samo sudbonosan za berače: otkupljuje se njihov duvan.

U svesti svih njih taj dan je naročito obeležen. Ali kao nešto mutno, nejasno, čas svetlo, blistavo, čas tamno kao noć. Ne kao u kalendaru, crvenim slovima. Kada bi sami berači pisali taš kalendar, oni bi ovaj dan sigurno napisali slovima druge boje.

Pred široka ulazna vrata stovarišta stižu neprekidno magarci nalovareni balama duvana. Rastovaruju ih, bale unose u ogromnu salu gde zasedava komisija, i redjaju u dugačke redove. Magarce ostavljaju napolju.

Ljudi uzdržavaju dah. Upitno se gledaju dugim pogledima.

— Kakve cene odredjuje komisija?

To nije pijaca, gde vlada igra ponude i tražiije, to je monopolska otkupna komisija, koja kaže:

— Ta i ta klasa — toliko!

1 gotovo.

Otkupna komisija: monopolski majstor koji meri duvan, monopolski stručnjak koji mu odredjuje klasu i koji objavljuje cene. Na stolovima debele knjige. Tu su cifre o broju zasadjenih strukova i o predvidjenoj količini duvana koja tu mora da se pokaže. Sad se tamo piše ono što objavi majstor i stručnjak. · Ot ano se odbije pozaimica, porez i ostalo. Dobije se samo resto. .

U krugu oko vage, stoje berači.

Tišina.

Samo se čuje glas maistora: