Naše otrovne zmije i biljke (sa gljivama)

62

Лишће преко зиме порасти, кад већ цвет увене; оно је усправљено, дугуљасто-копљасто, светло и живе зелене боје. Плод је дугуљасто-јајаста, у три одељка подељена чаура, у којој има много округлог, мрког семења. По чему ћемо мразовац на први поглед познати? Одмах нам мора у очи пасти онај леп цвет, као нека мала лала. Лук има љут и горак укус, а мириши на роткву; и укус и мирис много су јачи с јесени, кад је биљка још у цвету. Цвет је без мириса, али је и он по укусу љут н гбрак као и лук. Врхови од прстију постану неосетљиви, кад се луковим соком намажу. Који су делови у мразовца отровни? Лук, цвет и семе, а најјачи је отров у луку, који се у науци зове њолхицин. и који и у мањој количини употребљен, може зле посљедице да изазове. Колхицин је раван најжешћим отровима, који су за животиње врло опасни. Деца беру цвеће и дувају у њега као у трубу, па се, сисајући ону цев, опију и занесу, а стока од њега крваво мокри. Појаве после тровања мразовцем. Знаци тровања мразовцем, појављују се на отрованом обично после 2 —3 часа, и то на овај начин; Најпре пече у грлу и гркљану, па онда заболу стомак и црева, наступи јако бљување и пролив. Ускоро за тим болесник побледи у лицу и охладни, срце почне лакше да ради, а било (пулс) се скоро притаји, за овим наступи несвест и грчеви, а услед изнемоглости и смрт. Како треба оболелог лечити. Треба му дати сирћета и меда. Лекар Диренфурт препоручује */2 грама танина и лед да се гута, а на стомак да се мећу хладне крпе или лед. Ако би болесник услед јаких болова много изнемогао. онда да му се даје по мало црна вина.