Njiva

410. страна.

ЊНВА

ХУШ. год.

власнпцп послова, којп су повученп у ратну службу плп којима се прпход за половпцу умањпо. Највиша цена за вуну. Наредбом кр. угар, мпнистарства бр. 1581/1915. М. Е. која вредн за све земље круне св. Стефана с.ме се за један килограм чпсте вуне тражитп ова цена: најфпнија мерпно вуна К 20'—; вуна за чоју ААА/АА К 17'—; вуна за чоју А В К 15 —; вуна за чоју С К 11-—: вуна цигаја 0 К 9'50; вуна реуља или рацка Е К 7'50. Под чпстом вуном разуме се такова вуна, која је творпички опрапа, Према томе установљује се за обично опрану вуну (купањем плп рукама опрану) цена према томе, колпко творннчкп опране чисте вупе у њој пмаде. Ако нпр. у 100 кгр. неопране вуне пма 30 кгр. чисте вуне од каквоће А/В, то се за 1С)0 вгр. такове неопране вуне може захтеватп највпгпе 30x15, т. ј. 450 круна. Како сазнајемо пздана је наредба да се залпхе вуие морају нрпјавити. Војска и осигурање господарског рада. Министар за пољоделство обавестно је угарско земаљс-ко културно веће о мерама, које су предузете од војске, да се оспгура господарски рад н пронзводња. Према томе је врховнп воЈСковођа пздао иаређење, на све главне комавде, у коме се упућује, да у интересу унапређења госполарског рада што бољс помажу грађанске области.

Нарочпто је забрањено. да се ие сме семе као и жпвотне нампрнпце одређене за прехрану сиромашних крајева употребптн питп за војску нпти за војнпчке особе. Још је пздата паредба, да у сдучају, где се ратне операцпје не воде, може унотребпти момчад као п возпла за господарске радње, али само под војним надзором. Оспм тога ће се претворптп способни војнп пределп за сетву, а потребно семе већ је командама послано. Напокон продаће се јавном дражбом у присутностп управнпх чиновнпка, господарпма блпже околпце коњп неспособни додуше за војне сврхе, алп добрп за рад. Трговцп коња п агентп су искљученп код овпх дражба,

Не дајмо војнпцима опојна п п ћ а. Минпстар унутрашњих послова забранпо је поново да се војницпма прп провозу жељезницом дају па станпци опојке, алкохолна нпћа, и упутио је све властп да строго пазе да се ова забрана не кршн. Ма-ђарска Газдинска Задруга образује бесплатно сеоске задруте, газдпнске кругове и арепдашка друштва п даје бесплатиа савета у свпма задругарским пословпма. Земљодслцпма даје бесплатна упутства при куповању земље, те држп исказ земаља, продаваца п купаца. Ко је рад земље да купи плп да прода, нека ту своју намеру јавн Мађарској Газдинској Задрузп. Адреса је ова: ВиЈарез!, IX., Шбћи1 25. 82 ат.