Njiva

486- страшг

ЊИВА

ХуШ. год.

мах после жетве чпм смо стрљику лако преорали. Алн пре сејаља поспимо по катастралном јутру 450 килограма суперфосфата — јер без тога ј I е можемо скидати са земље двоетрука плода. После две три недеље даиа преоримо стрљику п по другипут али сада већ мало дубље, иредрљајмо је, посејмо у њу репу исто онако као што смо је сејали пролетоске а гајимо је све докле нс сазре нсто тако. За два-три месеца репа ће се сасвим развити. Ваља и то знати, да на знму увек ваља давати стоци прво ову репу са стрњика; јер она у позпу зиму одрвени па труне. Иначе се стока храни п с овом репом псто опако као и са пролећном. Мпоги газда ће нам бити захвалан, што смо му иапоменулп како ће стоци својој сејаљем ове репс по стрљици прибавити за зиму добру и сиажпу храиу.

Зајвиши цена за репицу. Кр. уг. влада одреднла је за све зсмл>е круие Св. Стевапа ове највише цене за репицу: За репицу вслику (КоМгарз) 46 круна; за репицу малу (Впћзеп) 44 круне; за дивљу репицу 22 круне по 100 килограма нето, без вреће, постављено на станицу, уз готов новац. Већ и са ових високих цена сваки савеспн газда ће увидити, колико је савеспо баш сада сејати репицу. «Гоеп.»

Отпрема житарица ове године. Равпатељство кр. уг. држ. жељезница јавља ово : Залпхе жита, које стоје сада у земљи на расположеље, потрошиће се већпм делом, као што се предвидитп може, докле буде приспео у промет плод жетве од године 1015. тако, да ће накоп довршеља вршидбе отпремање новога жита у већој мери започети. Пошто пак велики део покривених наших спремишта и покривених наших кола пе ће стојати на службп за време отпремања жита, предвидити је, да ће се у сезони, која иза садашље сезоие долази, често наступити гготреба тога, да се жито и мељпво иа отвореним местима спреми и у отвореннм колима отпреми. Први увет спремања на отвореном месту п отпреме у отвореним колпма је тај, да се роба од штетнога утецаја времена очува, одиосно да се према потреби покрије. Међу ттостојећим придикама предвидити ,је, да ие ћемо битаг у том положају. да за иокриваље отворених кола иољаве у захтевапој колнчини ставимо на послугу, те тако ће настати потреба, дз се отпремајуће странке већ сада побрину за то чиме ће жито и мељпво, које се имаде па отворсном мссту спремати п у отворенпм колима отпремати, против пепогоде времеиа на властиту штету према потреби покрити.