Njiva

744 птоана.

ЊИБА

XVIII. год.

наше боље газде. којп се баве са живпиарством и зечарством у ову сврху поклањале добре прпмерке за прпплод. На много места ће се поред болннце зеље производити и са плуговпма који су удешенп за немоћнике, преоравати ће се запарложена земља. У корнст иемоћнпх војника предвиђена су предаваља из привреде п течајевп из обрта. Видп се, да и држава и друштва раме уз раме узимају удела око старања нашпх немоћних војника. Установе, које ће се створпти бптп ће од користи њима и иароду и служити ће за темељ лепше Мађарске. Мплосрђе н љубав ваља указнвати делима. Ако пко, то наши немоћнп ратнпцп заслужују највгапе нашу љубав.

Ђубрење и подкречавање во~ћака.

Јесен је доба за ђубрење воћака; онда по воћци престају кружити сокови. Са кореиа воћкс треба скииути земље све до два прста дебљине. Ђубре не сме доћи у непосредан додпр са жплама, да не би воћка угпнула. Воћку ћемо у толикој ширпни оикопати, колику износи њена крупа. Када проспемо ђубре у земљу, претрпати ћемо исто са земљом. Колико ћемо ђубрета употребити, то

завнси од велпчине воћке. Обично се узпма једна или једна и гш корпе ђубрета. Најбоље је кравље ђубре. Где нема овога. може се и другојачпје употребити. Јесење је ђубрење зато нужно, што киша и растопљен снег однесу до жила чорбу од ђубрета, а и само ђ3 7 бре до пролећа иструне, те ,је за развитак воћке од највеће користи. Многи с пролећа ђубре воћке. но греше. Пролећне ђубрење шкоди воћкама. јер ђубре нреко лета не иструие, а земља сува остаие. Ако се знмп посечемо, прпмећујемо, да пас рањаво место јаче боли. него лети. Тако је исто и код воћака. Озледе су према зими много осетљивије. Места посеченпх п покиданих грана су врло њежна и ако на иста падне влага, магла и мраз, толпко оболе. да почну трунитн. А то је п за саму воћку почетак пропадања. Воћке се подкресавају с пролећа. Онда већ нема мразева, а сокови још нису почели по воћци крулшти. Но и онда се морају места са воском облолшти, да се не би од суичанпх зракова иснуцала и тим пропуштала воду. Кад почну пропуштати воду. онда ће већ брзо почети и трунути. Имаде воћака, које се ие смеју с пролећа водкресивати. Таке су нпр.: трешња, вишња и орах. Ове воћке од себе чине своју круну. Ако је нужно орах подкресати, то се сме само у ДРугоЈ половнци јунија учинити, јер ће раније само од штете бити. Воћке, које су с јесенп засађене, не треба пре пролећа кресати.