Njiva

XVIII. год.

ЊИБА

787. страна.

ће еаслушатн и стручњаке. Не ће бптп дакле злоупотребе. Питање је, шта ће бити еа онима. који покушајз т изиграти владине одредбе ? Ево шта! Са двомесечним прптвором п 600 круна новчане глобе кажњавају се они, који затаје своје залихе, који продају изнад обласних цена. који из користољубља нагомилавају живежних средстава или их без озбпљнпх разлога унпштавају или нм вредност обале. Исто се тако казнп п онај бездушиик, који друге наговара или задржава да не носе робу на ппјацу. да бн се цена исте подигла. Слична ће последица снаћп и оног продавача, који на пијацу донета живежна средства прода или купи пре почетка самог вашара. Битп ће кажњени и они. који иродавачима дају више цене, само да бп после они могли самп кројити цене онако, како хоће. Не ће добро проћп ни они, који друге заведу са лажннм вестима или другим којим начином. Осим ових казна од поскупљивача ће бити одузета његова залнха без права на отштету, а у случају користољубља ће казнену преС у Д у И 3 В е С И Т II у О П ш Т II Н II II саопштити ће је у лпсту дотичног краја и то зато, да се заплаше они, који такођер лупају главу како би починили слично непоштење. Ове су одредбе правичне и строге. Ко поштено радп, тај може бити миран, не ће имати неприлике са областима. Коме је пак савест прљава.

нека се чува. не ће добро нроћи. Ми се не бојимо за наш свет, јер није лаком, а нпје ни шпекулант. То није био до сада, па не ће бнти ни од сада. Њему ни надаље не ће требатп прихода до којега бп дошао оштећењем других. Такав бп новац бпо Јудпни сребрењаци, а они још нпкоме нису донелн благослова.

Огледало светскога рата.

Србпјина војска је повукла се поражена са свпју бојишта — те се са својим краљем склонила у Албанпју и у Црну Гору. Колики су је поразп постигли само задње недеље дана, видп се и по томе, што је војска генерала Кевеша заробила 22,000; војска генерала Галвица 8200, а бугарска војска 19,000 Срба, свега дакле 49,000 људи п отелп су 66 топова. На руским бојиштпма је настанула рана зима, пао је дебео снег, те су сва војена кретања престала — само још што грувају топови и што пзвиднице крстаре на све стране. То исто бива и на западним бојпштима. Талпјанци нападају бесомучно наше пограинчне утврде. па и оне, које су тренутно освојпли били, морали су услед наше ужаспе топовске ватре папустити — пзгубнв силесију својих војника.