Nova Evropa

(| |

Украјина према Русији и Пољској, и Словенство. (Историјско-политички одношаји.)

(Гроф М. Тишкевић, писац овога чланка, полузванични је дипломатски представник Украјинске Републиканске Владе при Ватикану. Његово мишљење није израз уверења свих Украјинаца, међу којима многи заступају гледиште што тешње везе или потпуног јединства с осталом Русијом. Замолили смо, стога, и једног представника ове друге струје да нам напише своје мишљење, које ћемо донети у идулем броју »Нове Европе«.)

»L'Ukraine a toujors азрте а ере libre«, Voltaire, »Histoire de Charles XIL«

Сви Оловени желели би видети Русију као велику, слободну, и јаку државу. Нарочито теже за тим Чехословаци и Југословени, који су се налавили у столетној борби с немачко-маџарском навалом, те су очекивали са великог словенског Истока спас и заштиту у будућности. Та је жеља. схватљива, и може се прихватити са опћесловенског становишта, али мора да се, у самој суштини, коригира.

Отара царска Русија, »колос на земљаним ногама«, пропала је свакако занавек. Кров бурна времена социјалне револуције мора Русија доћи до демократске републике. Стара је Русија била тамница народа, нова, Русија може бити само слободна федерација. народа Истока, у првоме реду словенских, — то је главни предувет за величину и снагу Русије будућности. Ако дакле Словени желе поуздано имати на истоку велику политичку силу, која би их штитила пред вањским непријатељем, не могу и не смеју бити индиферентни према будућем уређењу на словенском Истоку, а још мање смеју било у коме погледу подупирати евентуалну ре(стаурацију старота поретка, старе деспотске Русије, јер спас и консолидација целога словенства зависи, по нашем мишљењу. O претворби некадање и данашње апсолутистичке Русије у конфедерацију слободних народа Истока. Велики украјински и словенски песник и апостол Тарас Шевченко, оснивајући у Кијеву у 40-им годинама прошлога столећа, заједно са најистакнутијим борцима украјинског ослободилачког покрета, чувено »Кирило-Методијевско братство«, које си је поставило за задаћу уједињење словенских народа, — беше један од оних најискренијих украјинских словенофила, који су желели видети украјински народ у једној великој, слободној, уједињеној словенској обитељи. У томе и јесте велика равлика ивмеђу словенофила украјинске и московске (великоруске) школе, јер ови би најрадије видели уједињење словенских народа под самодржавним царским скиптром. Дотичући се питања словенске федерације, сусрешћемо се пре свега с пи-

410