Nova Evropa

Место политичког прегледа. Отворено писмо Министру Унутрашњих Дела.

(Izostavši — kako smo jednom prilikom već rekli — зато sluбајћо 12 огбаптоуапоба rada u državi, i iz Narodne Skupštine, nama zasad ne preostaje druži put do ovaj da se u javnosti obraćamo neposredno nadležnim faktorima, i da upućujemo na nj:h pitanja po predmetima od općef interesa, I na pitanje o kojem je ovde reč, apsolutno je potrebno, držimo, objašnjenje sa nadležne strane, Pozivamo, uostalom, i svakog od naših naprednijih narodn.h poslanika, da po ovom predmetu zatraži obaveštenje u Skupštini, i skrećemo im pažnju, da od povoljnog i pozitivnog odgovora na ovo pitanje ne zavisi ništa manje od mesta koje će naša zemlja zauzeti medju civilizovanim narodima,)

Господине Министре,

Искази оптужених у процесу поводом атентата на Њ. Вел. Краља — како су објављени у свима листовима, који доносе извештаје са, претреса — слажу се у томе, да су оптуженици у истражноме затвору тучени, и злостављани на, разне начине, често толико и тако да су им искакале модрице на телу или зуби из вилица; осим тога, да су опијани ракијом, да су затварани у камине, и да им је нуђено новаца, све у сврху да би се од њих изнудило тражено признање. Ови искази, у којима се чешће наводе и имена неких виших или нижих органа, полицијских или судско-истражитељских која су злостављања и злоупотребе вршили, нису досад демантовани ни са које надлежне стране; осим тога, тако су једнодушни, и с толико појединости испричани, да, изгледа, посве невероватно да, би морли бити измишљени или ма и претерани од стране оптужених. Изтледа, штавише, да ни судије не сумњају у ове исказе, јер не вастају на њима, нити покушавају да ближе испитају, у томе правцу, шта се све догодило и зашто.

Претпостављајући, Господине Министре, да није могућно да и Вама самом овај моменат при суђењу није пао у оти, или да Вам није нањ већ скренута пажња, ми Вас молимо да, обавестите нашу јавност — било којим путем и начином —, шта намеравате чинити, да. се ова околност до ситница расветли, те да, се утврди, да ли је и како је могло доћи до онаквор злостављања и варварског испитивања, оптуженика, и ко је све ва то крив; и даље, шта ће све бити учињено, да. се овакој пракси сместа, и једном за, свагда на пут стане..

Уверени смо да делите мишљење наше, и целог културног света, да су оваки поступци државних органа, према оптуженима у истражном затвору, и при преслушавању, у најмању руку дивљачки, и да су у стању да земљу у којој се данас још дешавају, и могу дегити, баце у очима цивилизованог људског друштва у мрачни Сред-

161.