Nova Evropa

“ 'Набацили смо овде ове пар редака, да се чују и читају, нарочито, пред конгрес који је сазван за средину децембра у Загребу, по Друштву

- сва промет странаца, да бисмо учеснике тог сагтанка и овим упозорили сна особиту важност наше обале. Франо Иванишевић.

Pozorišni pregled. „Сојбоја“ |

(misterij Miroslava Krleže).

· Svako je zbivanje drama, od okretanja vasijonske pramagle do zvrke dve tisuće elektrona u jednom ciglom atomu, To, doduše, ne vidi svako; a i ko vidi, ne razume uvek, Ima ko razume, ali ne ume da pokaže; ili pokazivanje nije uvek i za druge jasno, Zato za tu čudestvenu stvar postoje od iskona u čovečanstvu izabrani tumači, Nema razlike izmedju pojezije i nauke, Izjednačene su sve metode istraživanja i primene. Po težini je sasvim iste vrednosti ošećanje kao i shvatanje. U tom je smislu Golgota drama. |

U naslovu su sadržani finta i celo lukavstvo, ali i herojska, grandijozna golotinja. Koliko je to staro i večno, oboje! O čoveku зе dakle radi i ovde, O čoveku, perspektivično i ad hoc skraćenu, o tipu čoveka koji se postavio na dnevni red s pravom i s obnovljenom smelošću, a koji se nazvao radnik om; dakle o bezličnom čoveku, metalizičnom simvolu svega zajedničkog i velikog. Pred nama je crvena evandjelska priča, misterij našeg nesrećnog doba, Strahovite dimenzije njezine raskidaju i obaraju naše obruče i prilike naše pozornice, Prepoznajemo Krležu! .

Nesavijena šija medju ljubimcima muza, srozavanju literature medju nama divljacima punonadeždna ustava, drzovita samostalnost uprkos dekadenciji unaokolo, sa svima svetskim vrlinama i manama u sebi, jedna luda, silna, neodoljiva, nedokučiva, neocenjena snaga -— ecce pesnik!

Od onoga časa kada je ovaj neuki sveznalica osetio buru u svom srcu, i fragiku ideje, otpalo je sve drugo kao sporedno i ništavno. "Tražio se, hvatao, kovao, tapao, stvarao izraz, Da se kao takav iznese, da se pokaže, da se istakne signal, da se zavitla zastava, Sve drago otpalo je kao sporedno i ništavno, Do vraga pravila umetnosti, svi zahtevi postepenosti, sva logična rešavanja i produbljivanja, sve do vraga, i ljubav, i verovanje, i nadežda, Znak ima da se da, ljudi i žene zaboga, jedan znak·odavde, — prvi kakav se nadje, ali znak; po'slednji pozdrav, celov, pa ma i farisejski, na odar teškog stradalnika i teškog mučenika, čovečanstva!

Ovo, današnje društvo, ne voli misterije, Dvaputa okreće glavom ako vidi crveno. Razumermo! Strmoglav je skok od muhama

290