Nova Evropa

У »Незнакомки«, например, очараће вас и занети, готово би св могло рећи хипнотисати, то спонтано, рафинирано, и интујитивно спровођење контраста између та, два тона кроз целу песму: пјана и глупа атмосфера. ресторана; узвици; дим. Као да је све превучено сивим велом. У тој атмосфери, чији је задатак да уоквири Њену величину, јавља се Она Незнакомка — Жена-Џан, Жена-Легенда, Жена-Визија. О њој је саљао песник кроз сиве и суре дане, ни њој је упућивао своју савладану визијама душу. Сишла је са висина у димове и међу узвике ниског и пјаног живота.

Песник описује евоју визију са неколико дивних конкретних поје диности, које истичу Незнакомку:

И вћотђ древними повђрБими

Ел упрупе шелка,

И шлапа сљ траурнеими перђиами, И вђ колђцахђ узканл рука.

Ко је та Жена-Визијаз У њој су персонификоване две визије Александра Блока: визија ЈКене, и визија Отаџбине. Две најдраже, две најдубље вољене визије. Под хипнозом тих визија, удружених у једну спонтану целину, песник је својим духовним очима сагледао Незнакомку, и испевао најдубљу, најсуптилнију, најосећајнију, и највећу по квалитету својих емотивних вредности, песму. Али само у једном тренутку биле су спојене визија Отаџбине и визија Жене. Прва визија заробила, је један део најлешних Блокових песама, друга је пак заробила други њихов део.

У свом још недовољно оцењеном али ненадмашно префнњеном и сугестивном спеву »На пољу Куликовом«, Блок је сав у превласти прве визије, Визије Отаџбине. Али та визија нема крила. Она је окована ланцима, црних слутњи:

0, матђ мол, о родина, до боли Мић лсенђ долми пут...

Визијонарство Александра Блока утиче на нас огромном импресивном снагом. Оно осваја племенитошћу евојих стремљења, нежношћу своје емотивности, строгом и јасном чистотом своје линије, и својом узвишеном етиком.

Ако неко буде писао књигу о песницима-визијонарима — а треба написати такву књигу — Александру Блоку у њој ће несумњиво припасти једно од првих места.

Е. Захаров.

44