Nova Evropa

у Русији није до данас, у току једне целе године рада, дао још нити пребијене паре, нити је положио рачуна о свом раду“). Све је исто, исто!

А како се светли и нови видици отварају услед акције за помоћ гладнима у Русији! Путем те акције ми смо одмах ну непосредној вези са човечанством, које је данас репрезентовано можда најбољим сином. својим, Др. Нанзеном, и у најплеменитијим тежњама његовим! Путем те акције ми смо одмах и у непосредној вези са Русијом, са, Словенством и човечанством у једном заметку, како можда досада у историји светова није било, са великом тајном рађања новога и бољега, човека! Путем те акције ми имамо богодано средство у рукама, да и акцију и средетво како то чудно звучи — умногостручимо и трансформишемо до највеће могућности, прилагодимо, и прилагодимо се, по највећем и најлепшем избору слободе! Путем те акције отварају се нашем сиротном, раскомаданом, обореном друштву, кров цели сумрак врлина, светли и нови видици једне лешше и благородне будућности!

Да ли постоји човек коме би се још морало доказивати, да ми не. мамо. довољно нити материјалне нити културне снаге да. бисмо се могли изделити, те да идемо неким путевима својим, без везе ин без обзира. на: остали свет Иако издељени останемо, или силом себе издељујемо, преостаје да учманемо, да. се поазијатимо, Једна је дакле од првих и највећих дужности нашег друштва, да стално тражи везе и што бољи контакт са. човечанством, и ако те везе већ постоје да их апсолутно и најенергичније одржава, и у сваком случају своју улогу, па ма како она засада мала, била, у концерту и друштву са напредним, културним, и великима, како најбоље може изводи. Поратне државице словенске, као први одговорни фактори, који у питању грађења Словенства долазе у обзир, показују баш на томе пољу збуњеност, пометеност и слабост, — али зар Словенство треба зато да заспи што су »победничка, расположења« скренула државне вође у мрак реакције! Ако је Словенство једна организација, која има да створи нову, способну, и јаку јединицу за рад човечански и опћи, за циљеве заједничке, онда ту постоји спонтаност и оригиналност разлога да Словенетва буде, онда то има да изазове активност осталих великих фактора којима располажемо. Тако долазимо до улоге нашега друштва У погледу грађења. Словенства. А Словенство — да би му достајале виталне снаге, и да би му остали фундаменти чисти, те да не крене страннутицама Латинства, Германетва, и т. д, Оловенство као израв и остварење новог човечанства у форми словенској, Оловенство као арха Ноја нових људи иза, ратнога. потопа, тако СОловенство могуће је једино у блиској и јакој вези са, Русијом, која је истина засад стављена на индеке, анатемисана, разапета, на криж, али у којој се ипак дешава нешто јаче, лепше, и више, него што се нама то дозвољава да знамо. Да те везе са Русијом нађе, створи, и учврети, позвано је наше друштво. Неоптерећено дипломатским начинима, варања и изигравања слободно од професијоналног политикарења, једноставно и искрено, наше друштво не би било неспособно за ту функцију. Срећом, нису баш све сталешке организације нашега друштва оковане апсурдним странкама данашњице, има их слободних; а што је још ра-

-») Недавно је, како чујемо, ипак поднесен овај рачун главном Одбору. са резултатима који ни у којем погледу нису ружичасти.

210